Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Живојин Ракочевић: (Не)спорни кандидат
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

27. 05. 2021.

Аутор: Војкан Ристић Извор: Данас

Личност Данас

Живојин Ракочевић: (Не)спорни кандидат

„Садашњи врх Удружења новинара Србије се уплашио разговора и дијалога. Уплашио се резултата које имамо у последњи двадесет година. Уплашио се да не изгуби положај који им је изгледа важнији од истине и професије. Оптужили су нас најгорим увредама и клеветама и због тога нажалост морамо на суд“.

Поручује у писаној изјави за Данас, Живојин Ракочевић (48) новинар и писац, актуелни директор Дома културе у Грачаници поводом изборне скупштине Удружења новинара Србије, на којој је кандидат за председника овог професионалног удружења, а око које је настао сукоб.

Наиме, друга „струја“ на изборима је формално оспорила његову кандидатуру, на челу са актуелним председником Владимиром Радомировићем, због тога што његова кандидатура није по Статуту УНС-а, упркос мишљења Савета за борбу против корупције.

„Измислили су издају на Косову, сарадњу са злочинцима, и што је најважније прекршили су статут УНС и сва правила професије. Уплашили су се, јер за своје ставове и принципе имамо сигурну, и стабилну већину колега“, истиче још Ракочевић.

Иначе он је, од новчаног дела награде „Александар Тијанић“ коју је добио као члан УНС-а Ракочевић је финансирао израду новог спомен обележја песнику Лазару Вучковићу у Горњем Селу у околини Призрена. И сам је добитник ове награде за своје песничко стваралаштво.

Критикован је да је био „ћутолог“ у Одбору за борбу против корупције, чији је члан био од 2018. до 2020.

У Савету Републичке Радиодифузне Агенције (РРА) био је од 2009. до 2014. Функцију потпредседника УНС-а у време мандата Љиљане Смајловић обављао је од 2019. до 2013. године.

Добитник је новинарске награде Вечерњих новости „Милан Пантић“ (2004. године) као и књижевних награда „Бранкова награда“, песничке „Лазар Вучковић“ и „Григорије Божовић“. Дуже од седам година био је главни и одговорни уредник КИМ Радија.

Живојин Ракочевић је дипломирао на Филолошком факултету у Приштини, а магистрирао је на Универзитету у Београду. Објавио је више књига поезије.

Не слови за инцидентну личност, али не и за човека који је спреман за „ватрени дијалог“. Ракочевићева супруга лекарка Соња преминула је у јануару 2021. године од последица ковида 19. Живи и ради у Грачаници где је директор Дома културе, који обједињује активности свих културних институција Срба на КиМ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси