Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Одговор групи аутора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

26. 05. 2021.

Аутор: Љиљана Смајловић Извор: УНС

Одговор групи аутора

Није ми тешко да признам да имам поштовања за срчаност којом група аутора из мањинског дела Управе УНС-а води јавну битку за гласове за Живојина Ракочевића. Волим да се расправе воде јавно и са отвореним картама и потпуно сам непријемчива на замерке типа „непријатељи вам се облизују“ или „прљав веш не перите на отвореном“.

Да је до мене, све би се радило пред свима, јавност је једина права заштита.

Драгоцено ми је сазнање да моја бивша колегиница из „Политике“ Оља Милошевић, са којом сваког месеца седим у Комисији за жалбе Савета за штампу, сматра да немам ни части ни морала. Да не би избора у УНС-у, да ја не подржах кандидатуру Владимира Радомировића а она Живојина Ракочевића, да ли бих икада сазнала шта Оља заиста мисли? Та ми је информација важнија од тога хоће ли се облизивати Славиша Лекић и Недим Сејдиновић.

Овако су чланови УНС-а, захваљујући изборима у УНС-у, сазнали нешто о мени што пре можда нису знали.

А нешто су свакако сазнали и о Ољи Милошевић.

Откако је Кандидациона комисија УНС-а, чији сам члан, применила одредбу Статута УНС-а која веома јасно забрањује јавним функционерима на државној плати да руководе УНС-ом, УНС је постао „тоталитаран“ и „једноуман“ (Живојин Ракочевић), а Љиља Смајловић је изгубила част и морал.

Мислим да је проблем групе аутора исти као и проблем адресе са које се јављају (clanoviupraveuns@gmail.com). Откако су у Управи УНС-а остали у мањини и откако су одбили да прихвате да су у мањини, фабриковали су адресу која је у први мах успешно преварила неколико редакција да поверују како им је са те адресе стигло саопштење Управе УНС-а. Адреси створеној да заведе необавештене (ко изван УНС-а заиста зна да осам аутора предвођених Будимиром Ничићем не представља ни четврти део Управе јер она броји 40 чланова?) преподобили су и аргументе. „Аргументи“ им пате од исте конструкционе грешке. Лоша адреса, лош текст.

Као председница УНС-а заступала сам став да нам је потребно једно велико, снажно удружење које ће да прими у себе много различитих струја, интереса и цео распон новинарског мишљења у Србији. Група аутора изгледа мисли да нам ниједан нови члан није потребан, ако нема гаранције да ће гласати за Живојина Ракочевића. То је потпуно наопак, а по УНС и опасан приступ.

Мање је важно, али ме свеједно мучи: зашто је генерални секретар УНС-а у Статут УНС-а унео одредбу да службеници које држава поставља и плаћа не могу на чело УНС-а?

Јер, до избора садашњег састава Извршног одбора УНС-а, Нино Брајовић је у УНС-у радио шта је хтео: уживао је и моје пуно поверење, потписивала сам све одлуке потребне за функционисање УНС-а које би ми он образложио и дао да потпишем. Двадесет година је алфа и омега у УНС-у, у ком смо и Владимир Радомировић и ја, као и председници Извршног одбора, обављали волонтерске, неплаћене функције, као добровољци и активисти.

Зашто је онда у Статут уносио одредбе које није имао намеру да поштује? Шта је очекивао: да ће, кад буде стани-пани, испословати да се не држимо Статута као пијани плота? Да, уместо Статута, применимо Живојина? Да препустимо тумачење савршено јасног члана 20. Статута УНС државној агенцији? Можда група аутора задужена за морал и част зна одговоре на та питања. 

Мислим да је права штета што ће избори у УНС-у већ за који дан. Ко зна колико би нам још о себи рекла група аутора, само да је више времена. Можда бисмо сазнали у чему је цела ова игра?

Осим да се ствари мењају како би остале исте. Да се руководство УНС-а мења, а да власт у УНС-у остаје у истим рукама у којим је последњих 20 година. 

Коментари (5)

Остави коментар
сре

26.05.

2021.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 19:19

Re:

"Узгред", сајт УНС био је потпуно приватизован док га је водио Брајовић, функционер УНС у разним облицима све од 1996. до данас. И даље....?!
А, још "узгредније"-"мера части" о којој говорите, не може и не сме да буде анонимна, као ни текстови које пишу новинари професионалци.
Али, то се учи и у школи и у послу. Ко не научи требало би да мења професију, јер је то превелика фалинка да би био новинар.

Одговори
сре

26.05.

2021.

Potpis [нерегистровани] у 18:12

potpisani

A kako se ti to potpisa? Nemas ni ti potpis jel? Svi ste vi Ljiljina armija bez trunke samostalnosti, copy-paste.

Одговори
сре

26.05.

2021.

Александар Поповић [нерегистровани] у 15:35

Re: Ништа анонимно

Пошто се од првог дана потписујем пуним именом и презименом, апсолутно сам против анонимног дописивања. Што би се рекло, такво писаније мора у "уреднички кош". У вези са више него непожељним збивањима пред Скупштину УНС већ сам изнео своје противљење политикантским играма, које су очигледно у пуном јеку ових дана.

Одговори
сре

26.05.

2021.

Вукица [нерегистровани] у 14:21

Re:Е, мој анонимусу!

Онај ко нема храбрости да се потпише, аутоматски губи право да говори о било чему, а поготово не о туђем моралу и части.( Љ. Смајловић би требало да Вам буде узор како на једино исправан, поштен начин можете изнети и бранити свој став о нечему, па и о изборима у УНС-у , али је за то, поред образовања, потребно и, што би рекао наш народ - "имат петљу", а Ви је, очигледно је-немате!)

Одговори
сре

26.05.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 11:10

Мера части

Мајстор за замену теза и некритички борац волонтер за председниковање Радомировића, његова менторка Љ. Смајловић је заборавила шта је част и морал. То је да кад неком даш свој потпис и кандидатуру, никако не учествујеш у рушењу другог кандидата. Зашто се није повукла из комисије. Зато што она држи све у својим рукама и она води кампању за Радомировића. Она је ишла у Танјуг да лобира за 40 и кусур гласова, не чланова. Ето, то је бити волонтер без части и морала. Узгред, сајт УНС-а је потпуно приватузован и зато ни овај критички став нећете објавити, зато он долази до чланства на други начин. Узгред, бити мањина не значи не бити у праву.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси