Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Агенција за спречавање корупције: Не мешамо се у рад УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

24. 05. 2021.

Извор: УНС

Агенција за спречавање корупције: Не мешамо се у рад УНС-а

Агенција за спречавање корупције одбацила је данас тврдње да се као независни државни орган меша у рад Удружења новинара Србије (УНС).

„Поводом саопштења Удружења новинара Србије, од 22. маја 2021. године, у коме се износе ставови о умешаности у избор председника овог удружења, Агенција за спречавање корупције, као независни државни орган, указује да се до сада није, нити ће се мешати у рад било ког удружења, укључујући и Удружење новинара Србије“, навела је у саопштењу Агенција.

У саопштењу се додаје да је Агенције „једина институција у Србији овлашћена да тумачи сукоб интереса јавних функционера, даје мишљења и поступа у ситуацијама постојања сукоба интереса“.

„Агенција овлашћења врши по Уставу и закону и у обавези је да одговори на захтев јавног функционера за давање мишљења о постојању сукоба интереса. Поред тога, Агенција разматра све чињенице и релевантне прописе у поступку давања мишљења. У поступку оцене о постојању евентуалног сукоба интереса, Агенција цени и одлучује да ли се јавни функционери придржавају закона и других прописа, са циљем изградње и јачања поверења грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције“, додали су.

Агенција закључује да је „чињеница да је Живојин Ракочевић био члан Одбора Агенције до 1. септембра 2020. године, нема утицаја на одлучивање Агенције, и он, као јавни функционер – директор КЦ Грачаница, имао је право, али и законску обавезу да од Агенције затражи мишљење, што је и учинио“, те да је она поступила по захтеву и донела мишљење.

УНС је, подсетимо, саопштио да су се Агенција и њен директор Драган Сикимић умешали у изборе у УНС-у пресуђујући ко може да буде кандидат за председника Удружења и тумачећи Статут УНС-а на начин који одговара државном функционеру и бившем члану одбора те агенције Живојину Ракочевићу.

„Кандидациона комисија УНС-а, једина меродавна да одлучује о томе, одбацила је кандидатуру Ракочевића за председника Удружења да би спречила утицај државе на Удружење будући да се Ракочевић налази на јавној функцији, што је у свом мишљењу потврдила и Агенција за спречавање корупције. То је и једина неспорна чињеница у мишљењу Агенције, јер за све остало Агенција се у овом случају не пита“, навео је УНС у саопштењу.

УНС је навео и да „Агенција, излазећи из својих надлежности, чини услугу свом бившем функционеру и издаје му потврду да са становишта јавне функције може да буде биран за председника УНС-а и да му Статут УНС-а у томе није препрека“. 

Коментари (3)

Остави коментар
пон

24.05.

2021.

Anel Grbović [нерегистровани] у 20:16

Član Uprave UNS

Naravno da državi ne smeta da njen funkcioner bude na čelu udruženja čiji je posao da, između ostalog, kontroliše i istražuje kako javni funkcioneri vrše državnu vlast. Za državu i za vlast je to odlično! Ali, srećom, Statut UNS-a štiti nezavisnost novinarske organizacije od uticaja države i uticaja javnih funkcionera koje država postavlja i plaća.

Ideja da javni funkcioner plaćen iz državnog bužeta vodi novinarsko udruženje je ravna ideji da lisicu izaberemo da čuva piliće.

Ne, hvala, nije nam potrebna Agencija da primenimo Statut koji smo sami doneli, ne treba nam u tome „pomoć“ Agencije koja javnom funkcioneru pokušava da pomogne da dodje na čelo Udruženja novinara Srbije.

Одговори
пон

24.05.

2021.

Dragana Pejović [нерегистровани] у 19:22

Kukavičje jaje

Agencija za sprečavanje korupcije je svojim pismom potvrdila tumačenje advokata UNS Zorana Lakićevića- da je mišljenje Agencije odgovor javnom funkcioneru, koji je tražio odobrenje da bude predsednik UNS! I da se to mišljenje odnosi samo na interes vršenja javne vlasti, ne i na interes Udruženja koji je definisan u našem Statutu. Zašto Rakočević nije zatražio odobrenje blagovremeno, kako mu je, sad vidimo, bila obaveza, zašto ga nije tražio pre nego što je predao potpise za kandidaturu, nego ga je tražio i promptno dobio tek po donošenju odluke Kandidacione komisije, možemo samo da domišljamo i nebitno je za UNS. Bitno je da je ponudom da arbitrira u tumačenju našeg Statuta Agencija, takođe, potvrdila da nema ovlašćenja da to čini bez našeg zahteva.
Konačno, ponuda Agencije da sukob interesa tumači umesto Udruženja i samo sa stanovišta zakonskih razloga je neprihvatljiva. To je kukavičje jaje, jer se UNS ne rukovodi odredbama Zakona o sprečavanju korupcije nego svojim autonomnim statutarnim odredbama.

Одговори
пон

24.05.

2021.

Tomislav [нерегистровани] у 14:31

Potvrda

Agencija je potvrdila da je Živojin Rakočević javni funkcioner.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси