Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Остао само један кандидат за председника УНС-а, да ли ће избори проћи без буре?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

22. 05. 2021.

Аутор: Сања Соврлић Извор: Н1

Остао само један кандидат за председника УНС-а, да ли ће избори проћи без буре?

Нови председник Удружења новинара Србије биће биран 29. маја. Једини кандидат је актуелни председник Владимир Радомировић, јер је усвојен приговор којим је Живојин Ракочевић избачен из конкуренције. Део управе УНС-а је то назвао скандалом без преседана.

Део управе УНС-а, односно њих 11 од укупно 40 сматра да је кандидатура Живојина Ракочевића неоспорна. Наводе да су потписници Радомировићеве кандидатуре, Љиљана Смајловић и Петар Јеремић, упркос неслагању трећег члана, игнорисали Статут УНС-а и тумачење Министарства државне управе и локалне самоуправе. „…По којима новинар Живојин Ракочевић као директор Дома културе у Грачаници, није функционер локалног органа управе, чиме је јасно указано да не постоје препреке у Статуту УНС-а да буде кандидат за председника“, навели су.

Актуелни председник УНС-а се не слаже, каже да је реч о људима који познају статут.

„Нисмо у истој позицији, колега Живојин Ракочевић и ја, јер он је државни функционер. Он са позиције неког ко прима новац из буџета, прима плату из буџета и не живи од новинарства, већ живи од тога што је директор Дома културе, жели да буде биран за председника Удружења новинара“, наводи Владимир Радомировић, председник УНС-а.

Не видим да то може проћи без буре, без суда, без озбиљне расправе унутар еснафа, поручује Живојин Ракочевић. „Како смо дошли у позицију да имамо једног кандидата, како смо дошли у позицију да осуђујемо једни друге на такав начин, како смо дошли у позицију да се поништавамо као личности, како смо дошли у позицију да политичким средствима и политичком методологијом разарамо своје колеге и њихове приватне животе“, пита.

Приговора је било и на кандидатуру актуелног председника УНС-а. Миодраг Попов наводи да је „Радомировић правоснажно осуђен“, те да је „први новинар у историји српског новинарства који је јавно штампао списак новинара које треба вешати без суђења“.

Указао је и на текст из 2001. године у листу Репортер, чији је Радомировић био уредник, у којем је објављен списак од 362 полицајца које наводно “потражује” и треба да хапси Хашки трибунал због ратних злочина. Лажни списак био је у директној вези са побуном „Црвених беретки“, наведено је у приговору Миодрага Попова који је одбијен.

Радомировић је на приговор одговорио називајући поједине наводе измишљотинама. Између осталог, каже да је судска пракса у односу на 2001. годину промењена и да су мале шансе да би неко данас био осуђен због изношења мишљења, макар било узнемирујуће за јавност.

Прилог

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси