Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Легитимно право УНС-а да доводи у питање извештавање Н1 о пресуди циришког суда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

31. 10. 2020.

Аутор: Ј.П. Извор: УНС

Легитимно право УНС-а да доводи у питање извештавање Н1 о пресуди циришког суда

Председница Суда части Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић и председник НУНС-а Жељко Бодрожић сагласни су да је сајт УНС-а имао право да доводи у питање извештавање телевизије Н1 о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б.

Гостујући на телевизији Прва Љиљана Смајловић изјавила је данас да је УНС хтео да утврди све оно што је Н1 у извештавању о пресуди непрофесионално и некоректно изоставио, а да је реакција те телевизије била „ нуклеарна“ иако утицај сајта УНС-а није ни близу утицаја који имају медији у власништву Јунајтед групе.

„Они су реаговали да су Љиљана Смајловић и Владимир Радомировић представници страшне политике 90-их. То је страшно подмукло. Да не говорим да наше биографије немају никакве везе са оним о чему говоре. Зашто нам не кажу основне чињенице и како је могуће да се извештава о пресуди ако је нису видели?“, упитала је Смајловићева.

Жељко Бодрожић, председник НУНС-а, рекао је да они који су предмет интересовања новинара морају да схвате да су „некада и напорни и досадни“, као и да никоме не спори право да се бави овом темом. Друга стране те приче, рекао је, да тужени медији на дневном нивоу стотину пута прекрше професионални кодекс.

„Ми имамо посла са малигнитетом који је захватио нашу професију. Зна се ко највише загађује медијски простор - баш ови које је сувласник Н1 тужио. То су рекли и наши судови“, рекао је Бодрожић. Он је, међутим, казао да је Н1 отишао „корак даље“ са оптужбама да су колеге из УНС-а из 90-их, да се он са тим не слаже, али да се Н1 на тај начин „бранио“.

„Ко се овде брани? На сајту УНС-а се појавио текст младе новинарке. To можда није највећа ствар на свету, али ту младу новинарку треба подржати. Свако новинарско удружење је дужно те ствари да ради“, рекла је Смајловићева.

Председница Суда части УНС-а навела је и да је осим оптужбе да је УНС удружење 90-их и подмукла још једна - да брани таблоидне медије, те да им УНС не налази мане. 

„Из документације УНС-а испало је да нико није угроженији од Н1, да смо више од пола времена провели бранећи ту телевизију, новинаре и итекако нападали таблоиде“, навела је Смајловићева.

Истакла је да није фер рећи да је УНС покренуо хајку против Н1, с обзиром на разлику у јачини и моћи те телевизије. „Када је неко јачи од оне друге стране, када дневник почиње са нападом на УНС у тренутку када експлодира број новозаражених, није то одбрана већ напад“, рекла је председница Суда части.

Смајловићева је рекла да је председник НУНС-а с правом подсетио да тужени медији губе спорове пред српским судовима, што је тачно, али да се онда поставља питање зашто је тужба била пред циришким судом, иако она нема ништа против тога.

Бодрожић је истакао и да је Н1 требало да „спусти лопту“ јер портал УНС-а не досеже до великог броја људи, али да су тај текст мултиплицирано искористили тужени медији не да би одбранили Радомировића и Смајловићеву већ да би се пред јавношћу представили као невини.

„Ако отворите страницу УНС-а тамо имате занимљивих тема. Информер, Студио Б и Пинк су се одједанпут заинтересовали за ово и по читав дан то користили. УНС и НУНС се труде да примире сцену, да колеге ослободимо да раде како професија налаже, да се не боје никог, да могу да отварају сваку тему, па и ову како је Шолак тужио у Швајцарској“, рекао је он.

Говорећи о саопштењу Н1 као реакцију на УНС-ово у којем се позива на поштовање кодекса, Смајловићева је рекла да је непристојно што је Југослав Ћосић организовао „своје камермане, сниматеље, чак и временску прогнозерку коју јe користио у својој бици са Телекомом“ да потпишу саопштење Н1.

„Необично је да је у редакцији, која стално прича о другачијем мишљењу, монолитност као у совјетском Полтбироу. Како је могуће да тамо нико није рекао - стварно је УНС грозан и грозни су ми ти људи из 90-их, али није требало да овако урадимо. То показује колико је то рововска ушанченост“, рекла је председница Суда части УНС-а.

Смајловићева је додала и да је у потпуности сагласна да Н1 заступа јавни интерес, те да не повлачи ниједно слово похвале да су извештавали о догађајима које друге телевизије нису, као и похвале на рачун Јелене Зорић, добитнице награде НУНС-а.

Она је подсетила и да је у време када је била главна уредница Политике моћан тајкун Нанди тужио тај лист пред судом у Лондону, јер су објавили да је у једном дану са својих рачуна изнео 17,5 милиона евра. Разлози за тужбу пред лондонским, а не српским судом били су да у Србији влада диктатура, да нема владавине права, те да не може да добије правичну заштиту.

„Политика је победила на суду али не зато што смо ми доказали да смо писали истину, то би била лаж. Суд је рекао - господине Нанди Политика је доказала да имате српско држављанство. Тужите је у Београду. Прочитали су мишљења Европске комисије о Србији да није тачно да је у Србији диктатура, иако постоје критике на рачун владавине права“, казала је она.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси