Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и УНС на Косову: Медији на албанском да се извине због лажне вести и престану да стигматизују српску заједницу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

17. 04. 2020.

Извор: УНС

УНС и УНС на Косову: Медији на албанском да се извине због лажне вести и престану да стигматизују српску заједницу

Удружење новинара Србије (УНС) и његов огранак Удружење новинара Србије на Косову најоштрије осуђују извештавање Радио-телевизије Косово, портала Телеграфи, Ботасот и Косоварија и осталих медија на албанском језику који су објавили да се Српска православна црква у Приштини "против ковида-19 бори непотврђеним руским моделом”.

У текстовима се преносе и закључци наводног стручњака за безбедност Агима Муслијуа да се ради о „примитивној и провокативној руској методи“ и да су грађани "узнемирени буком која долази од црквених звона”. Ови медији преносе његове изјаве „да се људи из српске обавештајне службе крећу у свим црквама“, као и да је ту присутна и руска обавештајна служба.

УНС и УНС на Косову најоштрије осуђују злоупотребу тешке здравствене ситуације изазване пандемијом и захтевају да се медији на албанском језику хитно извине Српској православној цркви због ових дезинформација које могу изазвати тешке последице и угрозити безбедност људи и имовине. Објављивањем неистина и информација из домена теорије завере посебно је недопустиво на Радио-телевизији Косово, јер је та медијска кућа објављивањем непроверених вести директно допринела погрому 17. марта 2004, па је несхватљиво да тај јавни сервис након толико времена, професионалне обуке и уложених средстава међународне заједнице пласира неистине које поново могу изазвати нападе на српску заједницу и њено наслеђе.

УНС и УНС на Косову траже хитну реакцију професионалних удружења новинара, Савета за штампу Косова, ОЕБС-а, УНМИК-а, представника Европске уније, страних дипломатских представништава у Приштини, као и локалних институција. Захтевамо да се заустави стигматизација и медијски линч преосталих Срба који живе у већински албанским срединама. Овакве оптужбе својствене су само тоталитарним друштвима која су осуђивала читаве заједнице, прогонила их и стављала у гета.

УНС и УНС на Косову траже објављивање демантија на РТК и свим порталима и то у истим терминима, простору и обиму у којима је ова лажна вест објављена. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси