Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Бели божур“ Трифуновићу и Ћеркинију, „Црни“ и ове године остао неуручен (ФОТО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

26. 12. 2019.

Извор: УНС на Косову

„Бели божур“ Трифуновићу и Ћеркинију, „Црни“ и ове године остао неуручен (ФОТО)

Удружење новинара Србије (УНС) на Косову уручило је данас у Дому културе у Грачаници координаторима Ресурсног центра за нестала лица Бајраму Ћеркинију и Милораду Трифуновићу признање "Бели божур" за најбољу сарадњу са медијима и новинарима у 2019. години. Плакета „Црни божур“ која је додељена Скупштини Косова и ове године остала је неуручена.

Трифуновић је рекао да ће увек бити уз новинаре и да се нада да их никада неће разочарати.

„Да није вас, седме силе, новинара, мало би се чуло за наше проблеме или се никад не би чуло“, рекао је Трифуновић.

Ћеркини је рекао да их признање „Бели божур“, које додељује чланство УНС-а на Косову, охрабрује да сарађују са новинарима, као и са грађанима на Косову и ван њега.

„Велика је част да будеш добитник ‘Белог божура’, као добар радник, за породице које нити спавају, нити славе славу”, рекао је Ћеркини.

Ћеркини и Трифуновић су се захвалили члановима УНС и новинарима на подршци и праћењу њихових активности.

Признање „Бели божур“ Ћеркинију и Трифуновићу уручио је председник УНС-а на Косову Будимир Ничић, који им се захвалио на односу са новинарима и медијима. Додао је да ће увек имати подршку у напорима да се сазна судбина њихових најмилијих, као и да одговорни за те злочине буду кажњени.

“Ваш међусобни однос и солидарност коју годинама показујете у борби за истину и правду требало би да прате и прихвате и други, не само на Косову већ и шире”, рекао је Ничић.

Чланство УНС-а на Косову залагања добитника признања „Бели божур“ Ћеркинија и Трифуновића виде и као део борбе за расветљавање судбине отетих и несталих новинара на Косову, стоји у образложењу за награду.

Плакета „Црни божур“ за најлошији однос према медијима гласовима чланова УНС-а на Косову ове године припала је Скупштина Косова, чији представници нису били на уручењу.

У образложењу чланства УНС-а на Косову наводи се да Скупштина Косова у протеклој години није испунила своје законске обавезе, кршећи Закон о употреби језика и упорно одбијајући да се у Скупштини Косова обезбеди превод на српски језик, кад у скупштинској сали нису присутни српски посланици.

Ничић је рекао да су „новинари који извештавају на српском језику прошле и ове године остајали ускраћени за превод са албанског језика када у скупштинској сали није било српских посланика“.

„Већина колега сматра да је ово облик дискриминације који доприноси неразумевању и искључује могућност успостављања добре комуникације између различитих  језичких, етничких и политичких група”, рекао је Ничић.

Члан суда части УНС-а Горан Аврамовић казао је да су представници институција дужни да „полажу рачуне” јавности о свом раду, као и да је неприхватљиво игнорисање медија и јавности од стране оних које су грађани бирали.     

„Наставићемо да инсистирамо да су институције дужне да полажу рачуне јавности и да она има право да зна све у вези са трошењем њиховог новца, као и са мрачним причама на којима годинама раде Ћеркини и Трифуновић”, рекао је Аврамовић.  

Дугогодишњи новинар Ђорђе Јевтић указао је на неопходност сарадње албанских и српских новинара.

„Страшно бих волео да сазнам, а верујте ми не знам ништа о томе, како живе Албанци данас. Знамо шта раде албански политичари, али не знамо како живе обични људи“, рекао је Јевтић.

Додао је и да Албанци не знају шта се дешава „унутар српског корпуса“. „То је оно што нама недостаје и што би требало да буде присутно у нашим медијским садржајима”, рекао је Јевтић. 

Ове године је било 14 предлога за признање „Бели божур“ и десет за „Црни божур“.

Признања „Бели и Црни божур“ установљена су 2014. године са циљем да укажу на позитивне и негативне примере сарадње појединаца, институција и организација са медијима и новинарима, као и њихов однос према јавности.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси