Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Представници УНС-а, српске медијске заједнице, Срба у косовским институцијама и Канцеларије за КиМ траже независни канал на српском језику на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

08. 07. 2015.

Представници УНС-а, српске медијске заједнице, Срба у косовским институцијама и Канцеларије за КиМ траже независни канал на српском језику на КиМ

На састанаку српских медија на Косову и Метохији у Грачаници, на којем су учествовали и представници Канцеларије за КиМ, као и већина српских представника у Влади и Скупштини Косова, договорено је да буде упућен захтев преговарачком тиму Београда да се питање независног тв канала на српском језику без одлагања нађе на дневном реду преговора у Бриселу.

 

На јучерашњем скупу који је организовало Удружење новинара Србије (УНС), договорено је и да представници Срба у косовским институцијама траже реформу медијског законодавства, којом ће се, поред осталог, обезбедити остваривање уставне обавезе да Срби добију независни тв канал. За то је неопходна, закључено је на скупу, измена Закона о Радио-телевизији Косова.

Закон на којем би се темељило формирање телевизијског канала на српском језику мора да предвиди да тај канал има посебан управни одбор, менаџмент, независни извор финансирања и програмску сарадњу са независним продукцијама и локалним телевизијама, закључено је на скупу.

За остваривање ових циљева, представници српске медијске заједнице, Срба у косовским институцијама и Канцеларије за КиМ договорили су формирање радне групе у чијем саставу треба да буду представници УНС-а из централне Србије и са КиМ, представник цивилног друштва са КиМ, представници Срба у парламенту и Влади Косова, Канцеларије за КиМ, Министарства културе и информисања Србије и независни експерти. 

На скупу је подржан став УНС-а да Министарство културе и информисања Србије повећа буџет за пројектно суфинансирање медијских садржаја за српске медије на КиМ, као и да општине са српском већином убудуће у својим буџетима издвоје најмање два одсто за ове намене.

На састанку је договорено да УНС сачини амандман који ће српски посланици у Скупштини Косова поднети на Закон о специјалном суду за злочине на Косову у периоду од 01. 01.1998-31.12. 2000. године, а који би проширио мандат овог суда на истраживање убистава и киднаповања свих новинара који су страдали или нестали у том периоду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси