Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и Општина Штрпце постављају бисту новинару Александру-Аци Булатовићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

11. 06. 2024.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС

УНС и Општина Штрпце постављају бисту новинару Александру-Аци Булатовићу

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову и Метохији покренуло је иницијативу за постављање бисте у Штрпцу Александру-Аци Булатовићу, познатом косовском новинару и планинару, једном од најзаслужнијих људи за развој скијашког спорта на Шар планини.

Представници Удружења новинара Србије (УНС) упознали су председника Општине Штрпце Далибора Јевтића са иницијативом о постављању бисте, који је овај предлог подржао.

“Општина Штрпце, и ја као председник општине, са задовољством и радошћу прихватили смо инцијативу УНС-а о постављању бисте Александра-Ацa Булатовића, новинара и планинара који је један од зачетника скијања на нашој прелепој Брезовици“, рекао је за УНС Јевтић.

Додао је да Општина Штрпце у потпуности стоји на располагању да се ова иницијатива спроведе у дело.

“Након састанка који сам имао са представницима УНС-а договорили смо све детаље и усагласили кораке потребне да се најпре одреди најaдекватнија локација за бисту и након тога заврши са постављењем бисте Ацa Булатовића. Верујем да ћемо сви заједно у што скоријем временском периоду присуствовати и свечаном чину откривања бисте“, истакао је Јевтић.

Породица је бисту поставила на гробу у родном Заскоку, али је после НАТО агресије 1999. године и повлачења војске и полиције са Косова и Метохије гробље девастирано. Бисту је породица спасила од уништења и обратила се УНС-у молбом да је предају Удружењу на чување.

“Од колега са Koсова и Метохије сазнао сам да је колега Александар-Ацо Булатовић својим новинарским радом заслужан за развој скијашког спорта и скијашке инфраструктуре на Брезовици, па сам сматрао да је право место његовој бисти у Штрпцу. Наишли смо на срећу на разумевање руководства Општине Штрпце”, каже генерални секретар УНС-a Нино Брајовић.

Он је додао да новинари радећи свој посао често воде корисне и хумане акције, па као и Александар Булатовић не смеју да буду заборављени.

Ацо Булатовић рођен је 29. августа 1933. године у селу Заскок код Урошевца. Од ране младости скијање и планинарење су му били велика љубав. 

Касније, када је постао новинар Радио Приштине (1964. године) и дописник бројних националних медија попут Политике, Политике експрес, Вечерњих новости и приштинског Јединства, популарисао је природне и туристичке потенцијале Шаре, скијање и планинарење на овој дивној планини.

Колеге које су га познавале памте да је крочио у сваки кутак Косова и Метохије пишући репортаже о људима и фотографишући најлепше пејсаже свог завичаја.

Погинуо је у саобраћајној несрећи, на Богојављење, 19. јануара 1970. године. Јединство је забележило да га је у родном Заскоку испратило више од 2000 људи. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси