Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Добитница „Белог божура“, адвокатица Јована Филиповић: Адвокатури је потребна медијска пажња
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

11. 12. 2023.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС - ДНКиМ

Добитница „Белог божура“, адвокатица Јована Филиповић: Адвокатури је потребна медијска пажња

„Ове године прослављам пет година адвокатске каријере. Није могао да буде бољи тренутак за овакво признање. Првог дана када сам постала адвокат почела сам да радим на једном медијски интересантном случају и од тада се моја каријера преплиће са медијима“, рекла је адвокатица Јована Филиповић, након што јој је уручено признање „Бели божур“ за најбољу сарадњу са новинарима и медијима у 2023. години.

У протеклој години, према мишљењу новинара, чланова огранка Удружењa новинара Србије (УНС) на Kосову, Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), адвокатица Јована Филиповић издвојила се као најбољи и најпредусретљивији сарадник у комуникацији са новинарима.

У образложењу колегиница и колега наводи се да је Филиповић, осим тога што је уредно одговарала на њихове позиве, веома често самоиницијативно контактирала медије када би проценила да су информације којима располаже од значаја за јавност.

„Кроз све ове године, колико радим, често се дешавало да ви новинари будете испред полицијских станица, тужилаштава, судова... Најмање што могу да урадим јесте да помогнем да заједно пренесемо тај глас који би требало да се чује. Желим да се захвалим вама што сте свој посао радили доследно и што сте били пуни љубави, емпатије да би га одрадили онако како треба“, истакла је Филиповић.

Апеловала је на све оне који могу да пруже информације и утичу на свест људи, да сарађују са медијима јер, како истиче, свако треба да крене од себе и да пружи новинарској заједници подршку која је неопходна.

„Ако тих информација нема, не можемо ни ми да добијемо вест. Римљани су адвокате звали 'advocare', што значи позвати у помоћ. Ми адвокати ту помоћ често не можемо да пружимо сами јер нам је потребна медијска пажња. Медији могу да пренесу глас клијената који су углавном лишени слободе и којима једини прозор у свет могу да дају новинари који ће својим објавама да покажу и њихову страну приче, да се барем на такав начин створи привид постојања претпоставке невиности“, додала је Филиповић.

Награду је Јовани Филиповић уручила председница ДНКиМ Ивана Вановац која је честитала признање добитници, али и свим предложеним кандидатима за признање „Бели божур“. 

„Пре свега бих желела да честитам Јовани јер није лако добити наклоност медија. Ми који радимо у медијима најбоље знамо колико смо тешки, замерљиви када је нама потребна информација, иако то није информација која је потребна лично нама, већ онима због којих ми постојимо, нашим читаоцима, слушаоцима, гледаоцима“, рекла је Вановац. Она је истакла да када новинари траже информацију, не траже је зато што је њима стало, већ зато што је та информација некоме преко потребна.

„Много је људи који су заиста заслужили да буду овде где је данас Јована. Надам се да ће наша сарадња и убудуће бити добра јер овај 'Бели божур' колико год био леп, заправо представља велику обавезу“, истакла је Вановац.

Председница ДНКиМ је напоменула да признање „Црни божур“ не представља негативну, нити малициозну критику, већ да је то позив на сарадњу са медијима.

„То је обавеза. И све док тако не буде, ми нећемо постати здраво, добро, витално друштво у коме ћемо сви имати могућности да напредујемо. То је суштина 'Белог и Црног божура'. Много би значило, када би добитници 'Црног божура' схватили коначно нашу поруку, а то је - јавите се на телефоне и дајте одговор грађанима. Када вас ми зовемо, то нисмо ми нашим именом и презименом, то су хиљаде и хиљаде људи пред којима ви имате обавезе“, истакла је Вановац.

Према оцени чланова Удружења новинара Србије на Косову, признање  “Црни божур” ове године припало је премијеру Косова Аљбину Куртију.

У образложењу се наводи да је Аљбин Курти “Црни божур” добио због несарадње са медијима и новинарима, да није прихватао позиве за гостовања у емисијама, нити је из његовог кабинета било одговора на захтеве новинара српских редакција за интервјуе.

Замеркама је додата и чињеница да је Канцеларија косовског премијера за питање заједница, 90 одсто буџета од пола милиона евра намењеног невећинским заједницама, ове године доделила организацијама и медијима на албанском језику.

Новинари су гласали онлајн, а ове године је у конкуренцији било 14 кандидата за признање „Бели божур” и седам кандидата за „Црни божур“.

Признања “Бели и Црни божур” установило је 2014. године Удружење новинара Србије на Косову, како би указало на позитивне и негативне примере сарадње институција, појединаца и организација на Косову и Метохији са медијима и новинарима. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси