Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Председница ДНКиМ Ивана Вановац и шеф мисије ОЕБС на Косову Мајкл Девенпорт разговарали о проблемима новинара на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

24. 08. 2023.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС/ДНКиМ

Председница ДНКиМ Ивана Вановац и шеф мисије ОЕБС на Косову Мајкл Девенпорт разговарали о проблемима новинара на КиМ

Председница Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) Ивана Вановац састала се данас у Косовској Митровици са шефом Мисије ОЕБС на Косову Мајклом Девенпортом и упознала га са условима у којима УНС-ов огранак на Косову ради, плановима за наредни период, као и проблемима са којима се новинари и медијски радници суочавају.

На састанку је потврђена спремност Мисије ОЕБС да подржи Конкурс за новинарске награде за 2023. годину, које је УНС на Косову, у сарадњи са овом мисијом, први пут доделио ове године, за радове објављене у 2022. години.

На састанку је било речи о безбедности новинара и обукама које би њихову сигурност подигле на виши ниво, нарочито током извештавања у кризним ситуацијама.

Једна од тема био је и проблем недостатка превода са албанског на српски језик, како на догађајима који су од значаја за српски народ на Косову и Метохији, тако и у електронској комуникацији косовских институција са редакцијама које извештавају на српском језику.

Вановац је нагласила да су слобода медија и право грађана на слободно информисање вишеструко нарушени. Најпре, како је рекла, чињеницом да више од два месеца штампа на српском језику не стиже до читалаца на КиМ због забране уласка српских производа, а онда и одлуком Приштине да оспори дозволу за рад компанији МТС Д.О.О. која је једини пружалац услуга фиксне и мобилне телефоније, интернета и телевизијских пакета на северу Косова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси