Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Председник УНС-а Ракочевић: Не сме да се дира у слободу Асанжа и свих који мисле својом главом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

08. 10. 2022.

Аутор: УНС-ДНКиМ Извор: УНС-ДНКиМ

Председник УНС-а Ракочевић: Не сме да се дира у слободу Асанжа и свих који мисле својом главом

Поводом одлуке британског правосуђа да Сједињеним Америчким Државама изручи Џулијана Асанжа, на Косову и Метохији, месту где се догодило много злочина, председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић рекао је је да се не дира у слободу Џулијана Асанжа и свих који мисле својом главом.

Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) и десетина новинара и медијских радника присуствовали су скупу подршке за слободу новинара Џулијана Асанжа, испред уметничке инсталације "МИССИНГ" у Грачаници, На тај начин одговорили су на заједнички позив Удружења новинара Србије (УНС), Синдиката новинара Србије (СИНОС) и Независног удружења новинара Србије (НУНС).

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић, апеловао је да се слободним људима не одузима право да кажу оно што мисле.

 „У савременом свету нема преседана. Ако негде, на било којој тачки земаљске кугле угрозите слободу и ако изручите Асанжа, изручићете сваког од нас, изручићете све слободне људе, људе који су имали храбрости да покажу прстом на злочин“, истакао је Ракочевић.

Новинарка и чланица УНС-а Катарина Маринковић прочитала је заједничко писмо ове три организације (УНС, СИНОС, НУНС) упућено Влади Велике Британије, истичући да су новинари и медијски радници који су се окупили у Грачаници део ланца људи који данас окружује Британски парламент.

„Овде смо као подршка акцији Међународне и Европске федерације новинара које траже да се не кажњавају затвором новинари који откривају криминал и ратне злочине. Џулијан Асанж је објавио снимак који је направила америчка војска о убиству цивила у Ираку 2007. године. Међу убијенима су била и двојица новинара агенције Ројтерс. Асанж је објавио снимке тог ратног злочина и због тога је крив. Зашто је крив ? - Новинарство није злочин“, наводи се у писму.

Додаје да је новинарство јавно добро јер од ове професије има користи свако друштво, сваки грађанин. Указивањем на проблеме, на кршење закона, на корупцију– новинарство доприноси демократизацији и зато је јавно добро, истиче се у писму.

Осим тога, наводи се и јасна порука да ће изручење Џулијана Асанжа произвести трагичне последице.

„Џулијана Асанжа, који је већ жрвовао свој живот, ћете осудити на смрт, док ће новинарство као професија бити неповратно деградирано широм света. Одлука Владе Велике Британије о изручењу Асанжа стајаће као трајна претња сваком истраживачком новинару, сваком борцу против прљавих пројеката, насиља и злочина било да иза њих стоје државе, тајкуни, интересне групе или појединци“, наглашава се у писму.

У Грачаници, на скупу подршке и солидарности за слободу новинара Џулијана Асанжа, новинари и медијски радници симболично су, подигли легитимације Међународне федерације новинара (IFJ).  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси