Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и УНС на Косову: РТК да престане са етикетирањем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

07. 12. 2020.

Извор: УНС

УНС и УНС на Косову: РТК да престане са етикетирањем

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову забринути су што Јавни сервис Косова наставља да у онлајн издањима преноси текстове који нису у складу са професионалним стандардима, у којима се износе конструкције, етикетирају појединци, а у последњем случају покреће хајка на организацију за људска права из Грачанице због наводне „проруске пропаганде“ и „сакупљања података против ОВК“.

РТК је 4. децембра пренео текст Газете метро, а сутрадан и на сајт РТК на српском језику под насловом „Грачаница финансира НВО која прикупља податке против ОВК“. У тексту се конструише веза Центра за мир и толеранцију из Грачанце, који се од 1999. године бави заштитом људских права и слобода, културом и медијима, са руском пропагандом и он означава као опасност за оптужене вође ОВК уз навођење да су у београдском медију сведоци злочина ОВК позвани да овом Центру доставе своја сведочења.

У тексту је злоупотребљена вест да је Општина Грачаница доделила овој невладиној организацији новац, без навођења да је новац додељен на конкурсу за борбу против коронавируса.

УНС и УНС на Косову подсећају да се Центар за мир и толерaнцију активно борио за оснивање независног телевизијског канала на српском језику, што до данас није остварено, иако је гарантовано Уставом Косова.

УНС и УНС на Косову посебно су забринути јер је сличан овом и прошлогодишњи случај злоупотребе сајта РТК на српском језику, када је вређана и понижавана новинарка „Спутњика“ Бранкица Ристић због чега су УНС и УНС на Косову тражили оставку директора и уредника РТК на српском. Тада су УНС и УНС на Косову, али и јавност, сазнали да српска редакција на РТК не уређује сајт на српском језику. 

УНС тражи од саморегулаторних и регулаторних тела на Косову да реагују на медијске објаве које угрожавају сигурност појединаца и организација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси