Насловна  |  Актуелно  |  Полемика: Чомски, РТС и Шарли Ебдо (2015)  |  Председница српског новинарског синдиката у Бриселу: И РТС је био Шарли
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Полемика: Чомски, РТС и Шарли Ебдо (2015)

23. 01. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Председница српског новинарског синдиката у Бриселу: И РТС је био Шарли

Председница српског новинарског синдиката јуче је у Бриселу током дебате о слободи медија након убиства француских карикатуриста рекла да је бомбардовање РТС-а трагедија упоредива са нападом на париски лист „Шарли Ебдо“.

„Трагедија је то што се догодило француским колегама. У Србији је 1999. године НАТО бацио бомбу на телевизију у Београду. Убијено је 16 наших колега. Нажалост новинарске организације у свету нису реаговале, свет је о томе ћутао. И РТС је био 'Шарли'“, навела је током дебате Драгана Чабаркапа, председница СИНОС-а.

Европска федерација новинара (EFJ) заједно са Унијом европских емитера (EBU) и Удружењем европских новинских уздавача (ENPA) организовала је дебату „#ЈeSuisCharlie: Објавити или не, то је питање“, на којој су о слободи говора и новинарској етици учесници говорили из перспективе разних земаља.

Новинар Радио Француске Жером Бувие навео је да је хипокризија дебатовати о томе да ли треба или не објавити карикатуре Шарли Ебдоа након напада на редакцију, када су исти медији већ објавили снимак убиства полицајца на улици.

„У Франуској верујемо да је неподношљиво гледати полицајца којег убијају“, рекао је Бувие.
 
Сафиа Кесас, новинарка и ТВ продуцент белгијске телевизије на француском РТБФ навела је да у њеној редакцији није било дебате о томе треба ли објавити карикатуре.

„За нас је било толико очигледно да треба да објавимо те карикатуре. Ако се одлучимо за самоцензуру, шта је следеће?“, рекла је Кесас која је навела да се у њеној редакцији више дискутовало о будућем раду новинара.

Дописник пан-арапског ТВ канала „Ал Арабиа“ Нуредин Фриди објаснио је да његов канал није објавио карикатуре париског сатиричног магазина, али да су новинари извештавали о догађајима у вези са нападом.

„Имали смо пуну слободу да извештавамо о догађајима, али нисмо објавили карикатуре. Критиковали смо арапске медије који су рекли 'Добили су шта су заслужили'“, рекао је Фриди, који је додао да се арапске земље свакодневно сусрећу са последицама терористичких напада.

Фриди је навео да су два мања арапска медија објавила карикатуре и да су због тога процесуирана.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

16.03.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 11:51

Вечита

Не бих о ономе што је Чабаркапа рекла тамо где је рекла,али се питам докле ће ова госпођа бити на челу новинарског синдиката. Јер, никада никоме па ни свм чланству /непознатог броја и састава/ никада није поднела никакав извештај, па ни онај финансијски. Њој изгледа не пада на памет да организује изборе и искрено ме је често срамота када чујем ко нас заступа на међународним скуповима.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси