Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

23. 06. 2015.

Аутор: Светислав Басара Извор: Данас

Пријатељица народа

Једна је Смајловићка! Мислим да је то мало! Требало би нам још најмање четири. Кад смо већ код ове, за сада једине - коју стога морамо чувати као мало воде на длану - чини ми се да је дама погрешила професију.

Држим да би њени ренесансни таленти дали много боље резултате у сељачкој политици. Можда би се најстарија глодурка на Балкану и упустила у ту авантуру да политика не подразумева повремени боравак у опозицији.

А Смајловићка не воли да буде у опозицији. Нема рачуна, ако разумете шта хоћу да кажем. Што сам се опет натоврзао на Смајловићку? Ех, што! Прошле се недеље водила дебата о суманутом предлогу да се новине штампане ћирилицом изузму од плаћања ПДВ-а, Смајловићка је све време мудро ћутала, сакупљала доказни материјал, шиљила плајваз, а онда села, загрејала столицу и у светонеђељном броју „Политике“ објавила утук помпезно насловљен - ух, сунце ти крваво - „И идуће године на ћирилици“.

И шта? Мислите ли ви - који нисте имали срећу да се просветлите Смајловићкином трогателном паламудњавом - да је глодурка на аргументе да би ослобађање ћириличних новинчина од ПДВ-а било најпре противзаконито, потом дискриминаторско, некоректно и неколегијално, да би надаље Република Србија - уколико наседне на Смајловићкину патку, што није искључено - дошла у сублесасту ситуацију да своје званично писмо потпомаже као, божемепрости, мањинско, мислите ли, дакле, да је на те аргументе узвратила противаргументима. Ма јок! Ма иди, бежи!

Сасвим у свом скомрачном духу узвратила је инсинуацијама и ситним потказивањима. Почела је са својим старим трном у оку, Биљаном Србљановић, која се - колико знам - уопште није оглашавала поводом ћириличног ПДВ-а, потом је обрадила моју маленкост, да би се на крају обрачунала са Жарковићем.

Шта, дакле, каже Смајловићка? Каже да ја кад год кажем „Смајловићка“ и „Политика“, у ствари мислим „Србија“, па ти види Србијо - инсинуира Смајловићка у метатексту - шта он мисли о теби.

Оно факат, разлика између државе Србије и Смајловићке све је мања, поглавито захваљујући здруженим напорима „патриота“ глодуркине провенијенције, али још ту има извесних разлика. Па док се начисто не изгубе, а ради објективног информисања јавности, издајем следеће саопштење: Кад кажем „Политика“, мислим на „Политику“. А кад кажем Смајловићка - мислим на цизелирано оријентално покварењаштво.

Ни Жарковић није прошао много боље. Можда је прошао и горе јер му је Смајловићка поново набила на нос пословичног Мишковића, пропуштајући да цењеном публикуму разјасни какве везе имају Мишковић, његови послови (и односи) са Временом и Жарковићем и ослобађање ћириличне штампе од ПДВ-а.

Сад, претпостављам, очекујете високопаламудно наравоученије у стилу - Србија пропада због успона Смајловићке и Смајловићки сличних. Ништа од тога. Србија је најпре пропала. Смајловићка је дошла тек после.

Коментари (3)

Остави коментар
чет

25.06.

2015.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 20:59

Ко сте Ви, Басара?

У потпуности се слажем са оним што је апострофирао Горчило Станојевић у свом коментару, а подстакнута ИСКЉУЧИВО текстом С.Б., заиста се питам - КО сте Ви, Басара?
Да би некоме (ма ко то био) качио онакве непримерене "епитете", човек /нечовек звани Басара себе очигледно види са анђеоским крилима и безгрешног до коске!?
То Ви нас, канда, "ПРОСВЕТЉУЈЕТЕ", непросвећени, злуради и пун једа (спрам кога и зашто?) особо звана Басара?!
Једна чашица (жучи или чега већ) мање помогла би Вам да схватите да и други имају вијуге и умеју да размишљају, не чекајући поглед кроз Ваше "ружичасте" наочаре.
Толико се трудите да другачији будете, не к'а остали са српских простора (е да би Вас оригиналним назвали), но не успева Вам - нит' сте оригинал, нити копија (оних ка којима жудите), па се стварно питам - КО сте Ви, заправо, Басара и какве трагове иза себе остављате?
Вређање и пљување су најлакше дисциплине, не коштају ништа а добра су - по свему судећи - потпора Вашој "величини".
Ако је то Ваш списатељски и морални ниво, жалим не Вас, но оне који у Вама виде што видети се не да...

Одговори
чет

25.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:35

ambasador iz "radmilovca"

Ne bih da branim Ljiljanu mada sam, u principu, uvek na strani onih koje napada Basara. Prosto zato što udari onog ko je dugo bio opsednut napadima na Vuka Karadžića i Dobricu Ćosića mogu samo da podižu rejting metama tih udara.
Najjadnije u najnovijem ostrvljavanju Basare na Smajlovićku je piščevo podsećanje glodurke da u politici postoji i opozicija koje se - tako bi trebalo da razumemo - ona plaši. A upravo je baš on ispoljio taj strah nakon što se sa ambasadorskog mesta u Nikoziji (četiri godine deviznih plata za nikakav rad) , isključio iz politike i distancirao od onih koji su ga tamo poslali. Izigravao je velikog ambasadora, iako je neko (čini mi se Tirke) napisao da je biti ambasador na Kipru slično kao biti kelner u "Radmilovcu".

Одговори
чет

25.06.

2015.

Горчило Станојевић [нерегистровани] у 00:02

Пријатељица народа

Ако је и од Басаре од којег смо навикли да читамо све и свашта, да тезгари од редакције до редакције, резиденције екселенције и где има и док има каквог год бенефита много је. Још кад би нам превео (на српски језик) то што је у свом инспиративном заносу (бунцању) хтео да каже уважено читатељство било би му захвално. Јадно је кад неко без и једног аргумента конструише причу у коју сам не верује и настоји да нас увери како је невина жртва опаке Смајиловићке.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси