Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

19. 06. 2015.

Аутор: Ј. Каваја Извор: Политика

На ћирилици без спина

Читаоци чак нуде да петицијом подрже акцију „Политике” и „Вечерњих новости”, али има и оних који сматрају да је реч о дискриминацији

Иницијатива да се свим штампаним медијима преполови порез добила је једногласну подршку надлежног скупштинског одбора и остало је само да се начине неопходне законске измене. С друге стране, још нема званичних реакција на предлог издавача новина које се штампају ћирилицом да им се потпуно укине ПДВ, јер осим тога што негују службено писмо Републике Србије, нису подлегли таблоидизацији.

Акција коју су покренули „Политика” и „Вечерње новости” изазвала је одушевљење оног дела јавности који верује да је ћирилица озбиљно угрожена.

„Браво! Требало би да држава сама предузме такву иницијативу, срамота колико не чувамо своје”, коментарисао је један наш читалац на сајту „Политике”, док је други, на сајту „Новости”, честитао на иницијативи и чак предложио да се организује потписивање петиције.

„Најзад нешто паметно као први корак у заштити ћирилице. Наредни треба да буде смањивање ПДВ-а на сва издања на ћирилици и на јавне рекламе и остало”, написао је наш читалац Ненад Маринковић.

Акција је изазвала многобројне коментаре и на друштвеним мрежама. Рајна Раовић, корисница „Фејсбука”, изнела је став да смо, „ако сачувамо писмо и језик, сачували себе без обзира на то где живимо”.

Осим поменута два листа, на ћирилици излази и војвођански „Дневник”, а од недељника НИН и „Печат”. Иницијативу је подржао и УНС, који сматра да, ако би се идеја усвојила, поменути медији не би требало да се посматрају као привилеговани јер поред тога што чувају национално писмо имају веће софтверске трошкове, а текст штампан ћирилицом заузима 20 одсто већи простор него онај штампан латиницом.

Има, међутим, и мишљења да је од форме важнија суштина („Шта ако неко реши да штампа фашистичко смеће на ћирилици”, гласи један од коментара) и да је инсистирање на овом писму лоша стратегија, јер треба да тежимо да нас чита 30 милиона људи из бивше Југославије, који знају латиницу.

„Због таквих стратешких промашаја у последњих 200 година нисмо асимиловали скоро никога. Би-Би-Си има вести на руском, Руси имају програме на енглеском, ’Ал Џазира’ на српском, а ми хоћемо ћирилицом на Хрвате, Словенце и Бошњаке”, негодовао је један читалац.

Другима је ово лоша идеја јер у први план истиче дискриминацију.  „Следећи предлог би могао да буде да се ослободе плаћања пореза оне новине које у називу имају реч ’српске’, а можда би могло да прође и обавезно штампање крупног православног крста – одмах поред назива новина”, циничан је коментатор на сајту Б92.

Неки су подсетили на чињеницу да су по Уставу и ћирилица и латиница српска писма и да Срби, уместо да се тиме поносе, једно покушавају да потисну. Други су указали да је само ћирилица изворно српска и да је насилно потискивана од шездесетих година прошлог века. Као доказ да латиница не може да буде наша потегли су аргумент да је „Гугл” препознаје као хрватски језик.

„Неће се свет променити ни нaбоље ни нагоре ако ми пишемо овако или онако, али корени би требало да се уважавају”, гласи један је од коментара.

Некима је очигледно да су новине штампане латиницом постале синоним за таблоиде, али скренули су пажњу да ни на ћирилици нису све исте.

„Мислим да се ’Политика’ и ’Вечерње новости’ не могу поредити. ’Политика’ данас једина може да се похвали тиме да није таблоид”, прокоментарисао је читалац који се потписао као ОТГ.

Полемика је изазвала и низ духовитих коментара, па је тако један читалац захтевао да му се хлеб даје упола цене јер говори „чистом ћирилицом”. Други је поручио да нема потребе да инсистирамо на овом писму ако наставимо да користимо стране речи као што су спиновање, геџет, дифолт, мејкап, риволвинг… Трећи нас је питао шта ћемо за коју годину, кад умру „ови старији”, који знају ћирилицу, па останемо без читалаца, „јер ови млади слабо стоје са ћирилицом и заврћу на енглеско-српски језик”.

За проблем таблоидизације медија решење има коментатор који се представио као Коста: „Подржавам и заговарам следећи систем: ко стави старлету на насловну страну ПДВ – 30 одсто годину дана, ко измисли аферу – 40 одсто, ко пласира стране спинове – 50 одсто, ко користи три узвичника у наслову – 60 одсто. Унормалили би нам се медији за месец дана.”

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси