Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

12. 06. 2015.

Аутор: Вишња Аранђеловић

Спасавање редова на ћирилици

„Политика” и „Вечерње новости” покренули су акцију да новине које се штампају на ћирилици потпуно буду ослобођене пореза

Одлуку скупштинског Одбора за културу и информисање да већином гласова подржи иницијативу посланика СНС-а Саше Мирковића да се смањи ПДВ на дневне, монографске и серијске публикације са 10 на пет одсто и на оглашавање у штампи са 20 на 10 одсто, медији су дочекали са одушевљењем и олакшањем, јер је штампа у изузетно тешком положају. Како би иницијатива о смањењу пореза прерасла у обавезу, неопходно је да се измени члан 23 Закона о ПДВ-у.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је у четвртак да смањење ПДВ-а на штампу не би био фискални проблем за буџет, али да није сигуран да би то значајно помогло штампаним медијима.

– Мислим да је много важније да се у образложењу тог предлога закона покаже шта се тиме постиже, односно да је много важније оно што се дешава у свету, где се штампани медији брзовито смањују у информативном простору – казао је министар финансија.

А у европском информативном свету, који политичари у Србији често узимају као пример за добро уређен систем, већ дуже време порез за медије износи пет одсто, и то у најгорем случају. У најбољем, попут Француске и Данске, штампа је потпуно ослобођена плаћања ПДВ-а. Смањење, па и укидање пореза, била је прва помоћ коју су својим новинама дале земље ЕУ.

Ратко Дмитровић, генерални директор компаније „Новости”, подржава одлуку Одбора за културу и информисање и додаје да су челни људи дневних листова „Политика” и „Вечерње новости” покренули акцију да новине које се штампају на ћирилици добију додатне погодности. То подразумева да у целости буду ослобођене пореза.

– Осим што негују ћирилично писмо, реч је о листовима који пишу о озбиљним темама. С обзиром на то да нису подлегли таблоидном журнализму, одрекли су се и једног дела тиража, па се надам да ће то наићи на разумевање Владе – каже Дмитровић.

Осим „Политике” и „Новости”, текстови се на ћирилици објављују и у војвођанском „Дневнику”, као и у недељницима „НИН” и „Печат”.

Главни и одговорни уредник „Печата” Милорад Вучелић наглашава да то није ни политичко ни идеолошко, већ – питање свих питања.

– Ми се залажемо за нешто што би требало да се подразумева, али кад то већ није тако, онда морамо да покренемо акцију. То није борба за идеологију, борба за овакво или онакво писање. То је борба за национални идентитет и за опстанак ћирилице – каже Вучелић.

Идеју да ПДВ буде укинут за штампане медије на ћирилици подржало је и Удружење новинара Србије (УНС). Како за „Политику” објашњава Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, разлози за то су оправдани.

– Штампани медији који користе ћирилицу имају веће софтверске трошкове. Уз то, текст писан ћирилицом заузима 20 одсто већи простор него латиницом. Дакле, ако би се ова идеја усвојила, поменути медији не би требало да се посматрају као привилеговани. Наравно, посебно треба поменути оно што не може да се мери новцем, а то је заштита ћирилице као националног писма које је у дефанзиви – казао је Нино Брајовић и подсетио да је УНС покренуо сајт ћириловање.срб, који промовише употребу тог писма у медијима.

Ову идеју начелно подржава и Драган Вучићевић, иако дневни лист „Информер”, чији је главни и одговорни уредник, текстове објављује на латиници.

– Немам ништа против, али нисам сигуран колико би Устав то дозволио, односно да ту одлуку не би видео као дискриминацију, нарочито према листовима националних мањина – сматра Вучићевић.

Наш саговорник мисли да би много боље за све штампане медије било да Влада усвоји предлог Националне асоцијације новина и издавача и дозволи оглашавање акцизне робе. То је, објашњава Вучићевић, још једна од мера којима су прибегле и ЕУ и САД, како би спасиле штампу од надолазеће економске кризе.

– Дозвола да се рекламирају алкохолна пића, фармацеутски производи, лекарска и адвокатска пракса била би много кориснија него било какво смањивање ПДВ-а. Немам ништа ни против тога, али је неморално да издавачи, такозване мултинационалне компаније, који се хвале милионским профитом и истовремено отпуштају много новинара, траже од државе да се одрекне дела пореза. Због чега? Само да би они имали енормно велике плате. То је перверзно – сматра Вучићевић.    

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси