Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Извештавање о кризним ситуацијама: Новинари необучени и склони сензационализму
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

18. 10. 2019.

Извор: УНС-ДНВ

Извештавање о кризним ситуацијама: Новинари необучени и склони сензационализму

Очигледан је недостатак медијских садржаја посвећених превентивном деловању и самозаштити у кризним ситуацијама, закључак је радионице ,,Улога медија у извештавању у кризним ситуацијама“ коју је јуче одржало Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара Војводине (УНС - ДНВ) у издавачкој кући „Прометеј“ у Новом Саду.

Због сензационалистичких објава и кршења новинарског кодекса у медијима, недостатка информација о превенцији и заштити у кризним ситуацијама, радионица била је усмерена ка унапређењу професионализма и јачању стручних капацитета новинара који желе да пишу о кризним ситуацима, али и да објективно и ангажовано извештавају о овим темама.

Струковни инжењер заштите од пожара Љубица Крњајић рекла је да је новинари углавном контактирају када се нека трагедија догоди, те да се у медијима ретко пише о превенцији. Додала је да стручне скупове о заштити од пожара медији уопште не прате.

Рекла је и да „неће стати пред камере“ док се не реши случај дискотеке ,,Контраст“, односно док се не примени закон на одговорнe за трагедију која се тамо догодила.

Проф. др Владимир Баровић навео је примере лоше праксе који су већином резултат потребе за брзим, али и сензационалистичним медијским извештавањем, а који могу да нанесу већу штету.

Баровић сматра да новинари нису довољно обучени за извештавање у кризним ситуацијама и да често користе погрешне изворе информација. Истакао је да су посебно млади ускраћени за медијске садржаје о кризним ситуацијама и додао да се у другим земљама едукације о самозаштити ораганизују и за децу, уз практичан приступ.

Председник Српске академије изумитеља и научника Мато Зубац говорио је о свом међународном признатом проналаску, чија примена би многе грађевинске објекте сачувала од пожара.

Присутнима је демонстрирао како патент функционише. Учесници радионице су се уверили да је материјал који је премазан одређеном супстанцом – његовим изумом, не гори под пламеном упаљача. Нажалост, у Србији нема потражње за овим изумом, али је има у иностранству, где је Зубац пронашао инвеститоре.

Радионицу су модерирали новинари Борис Павлов и Предраг Рава.

____________________________________________________________________________________

Радионице су део пројекта ,,Превенција у медијима – улога медија у извештавању о превенцији болести зависности и заштити у кризним ситуацијама“ који је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове секретаријата

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси