Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Трибина УНС-ДНВ о мањинском програму РТВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

02. 06. 2017.

Извор: РТВ

Трибина УНС-ДНВ о мањинском програму РТВ-а

Огранак Удружења новинара Србије, Друштво новинара Војводине (УНС-ДНВ) организовао је јуче у Новом Саду трибину о мањинском програму Радио-телевизије Војводине. Трибина је одржана у Културном центру Новог Сада.

Стање у медијима и програмима на језицима националних мањина који су, према Закону о информисању и медијима, били препуштени тржишној утакмици, је више него забрињавајуће. Највећи део оних емисија, у оквиру локалних радио и ТВ станица, које су деценијама уназад одсликавале богатство вишенационалног друштва, нестало је заједном са угашеним медијима.

Оно што ипак највише забрињава када је реч о информисању на језицима мањина је чињеница да, према подацима РЕМ-а, након завршене приватизације, само 13 медија у својим елаборатима пријавило је медијске садржаје на језицима мањина.

Изузетак је РТВ. Посебност РТВ-а је да на другом програму и на радију емитује мањински програм на 13 језика и то би била добра препорука за прикључење Европској унији.

Тим поводом у гостима Јутарњег програма била је ауторка емисије Документ Радио-телевизије Војводине, председница Удружења новинара Србије - Друштва новинара Војводине, Ержика Пап Рељин.

Пап Рељин је истакла да је Јавни сервис Војводине посебан, управ због Другог програма, на којем се емитију програми на језицима националних мањина, чиме се не може похвалити ни један сервис у Европи.

Она је подсетила да је Телевизија Нови Сад основана 1974. године, пре свега, због националних мањина.

Говорећи о специфичностима мањинских редакција, Пап Рељин је рекла да, за разлику од редакција на српском језику, свака мањинска редакција покрива све, од документарног, преко забавног, до информативног програма, да су принуђени да буду свестрани.

Када су у питању извештаји институција о квалитету информисања на језицима националних мањина, она је напоменула да Радио-телевизија Војводине редовно добија добру оцену омбудсмана, те да постоје слични извештаји Новосадске новинарске школе и Центра за развој цивилног друштва.

Говорници на трибини били  су:

Петар Николић – уредник редакције на ромском језику

Јожеф Клем – помоћник генералног директора РТВ

Хајналка Буда – некадашња уредница редакције на мађарском језику

Атила Мартон – уредник другог програма РТВ

Мирко Кањух – уредник редакције на русинском језику

Снежана Илић – Центар за развој цивилног друштва Зрењанин

Валентин Венцел – управник Новосадског позоришта

Роберт Чобан – оснивач и директор Колор прес групе

Растислав Дурман - медијски стручњак и писац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси