Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Са радионице о МоЈо новинарству: Савремени новинар ради посао за који је некада била потребна вишечлана екипа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

18. 10. 2024.

Аутор: Предраг Рава Извор: ДНВ-УНС

Са радионице о МоЈо новинарству: Савремени новинар ради посао за који је некада била потребна вишечлана екипа

Данас један новинар ради посао вишечлане екипе, а то се може одразити позитивно на ефикасност у раду, али негативно на квалитет садржаја, истакли су предавачи на УНС-овој радионици "Пиши, снимај и монтирај за веб. Буди веб новинар", која је одржана у Новом Саду.

Да би учесници могли да произведу квалитетан видео садржај, Лазар Дрецун им је говорио о правилном кадрирању, основној поставци расветних тела и естетским принципима снимања. Дрецун је представио најважније формате и кодеке, 4K, UHD i HD резолуције, а говорио је и о томе како функционише МОЈО апликација.

Он је током практичног дела предавања учесницима приказао делове опреме која се користи у професионалном снимању и додао да је савремени новинар често и сниматељ, монтажер, расветљивач, па и возач.  

Трка за информацијом посебно је ставила у неповољан положај веб новинаре, чији посао је све сложенији. О томе како се на вебу повезују текстови линковима и сликама, зашто су наслови другачији од наслова у класичним медијима, како задржати пажњу читалаца, шта је хиперлинк, шта су повезане вести и тизери, присутнима је говорио Александар Грубеша, веб уредник на порталу листа Дневник.

,,Веб новинар на терену, ‘наоружан’ мобилним телефоном, може да пошаље текст, видео или фотографију брже него икада раније. Свакако, у редакцији морате имати способног уредника да добијени материјал преточи у вест“, истакао је Грубеша.

Грубеша је додао да је данас мало читалаца који су верни посетиоци само једног портала, те да, тражећи неку вест, сви претражују истовремено више извора. Зато је, како је додао, неопходан кликабилан наслов. Ипак, Грубеша је истакао да овај наслов треба разликовати од кликбејта.

„Писање за интернет није слично писању за било који други медиј, јер су они који посећују онлајн медије нестрпљиви у тражењу информација које их интересују. Раније је циљ штампе био да се продају на трафици, а данас веб има за циљ да нас што дуже задржи у свом простору“, додао је.

На следећој радионици посвећеној МоЈо новинарству биће речи о техникама креирања крaтких видео форми (еxplainers и self-authored video) за различите интернет платформе. О овим темама говориће новинарка сарадница BBC news на српском Катарина Стевановић, док ће о алатима и апликацијама за припрему и обраду фотографија, видео снимака и текстуалног садржаја, говорити Владимир Бијелић, уредник ревијалних издања и менаџер друштвених мрежа листа Дневник.

Радионица ће бити одржана 24. октобра у простору УНС-ДНВ (Булевар Михајла Пупина 6/3, Нови Сад), са почетком у 16 часова.

Молимо вас да своје присуство потврдите на мејл адреси uns.dnv@gmail.com и наведете име и презиме и број телефона.

____________________________________________________________

Радионица се реализује у оквиру пројекта ,,Пиши, снимај и монтирај за веб. Буди веб новинар“ који се суфинансира из буџета Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси