Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  При извештавању о насиљу увек штитити идентитет и достојанство особа које снимате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

16. 10. 2023.

Аутор: Предраг Рава Извор: ДНВ-УНС

При извештавању о насиљу увек штитити идентитет и достојанство особа које снимате

Један од аутора документарног серијала „Балкан маркет“ Миљан Витомировић рекао је на радионици ,,Како етички извештавати о жртвама насиља“ да је неопходно штитити достојанство и идентитет свакe особе која се снима, било да је у питању жртва или особа из криминалног миљеа која је осумњичена за неко кривично дело.

Приликом извештавања о насиљу кључно је, рекао је Витомировић на радионици у Новом Саду, поверење саговорника, институција и невладиних организација, a које се не добија лако.

Витомировић је на радионици која је била посвећена извештавању о трговини људима напоменуо да је некад у документаристици пожељно персонализовати особе чији идентитет је скривен, али тако да се приликом навођења имена и година промене стварни подаци.

Он је додао да понекад интерес јавности изискује да се приликом медијског извештавања открије идентитет особе која је осуђена.

Новинари су, рекао је Витомировић, често у дилеми и да ли да зарад ефективнијег извештавања експлицитно прикажу детаље као штo су, на пример, делови тела, повреде као последице насиља, или ране од интравенозне употребе наркотика.

Витомировић сматра да је понекад пожељно изазвати шок код гледаоца како би се произвела позитивна реакција, али да то не сме прећи у сензационализам, односно, таблоидно извештавање. Он је додао да је реконструкција догађаја у документаризму легитимна, али да јој не треба олако прибегавати, јер ју је тешко веродостојно извести.

Неопходно је, истакао је Витомировић, познавати технике снимања које служе заштити идентитета саговорника. Како се не би угрозила безбедност саговорника, битан је, додао је, и избор локације снимања у ком нам се не би поткрао неки лични детаљ или податак.

Као пример позитивне праксе на почетку радионице приказан је документарни серијал ,,Балкан маркет“, у којем је новинар и публициста Миљан Витомировић обрадио је тему трговине људима и проституције.

Након пројекције Витомировић је истакао да је водиo рачуна о поштовању етичких норми.

,,Као једну од мера предострожности и заштите гледалаца, серијал ,,Балкан маркет“ је имао  ознаку 'забрањено за особе испод 18 година' и емитовао се после 22 часа“, навео је Витомировић.

На радионици је речено и да новинари морају бити спремни на потенцијалне претње или тужбе од стране лица или организација којима није у интересу да се одређене теме покрећу у јавности.

Учесници су разговарали о о темама које би могли обрадити на наредним радионицама, а било је речи и о потенционалној сарадњи на будућем документарном филму.

__________________________________________________________________

Радионица се реализује у оквиру пројекта "Како етички извештавати о жртвама насиља" који се суфинансира из буџета Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси