Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Отворена изложба карикатура Миленка Косановића у Новом Саду: Косановићеве карикатуре су пример квалитетне критике и упечатљивог новинарског израза
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

17. 08. 2023.

Аутор: А.Ничић Извор: УНС

Отворена изложба карикатура Миленка Косановића у Новом Саду: Косановићеве карикатуре су пример квалитетне критике и упечатљивог новинарског израза

„У време када је мало креације, а много информација, карикатуре попут оних које је стварао Миленко Косановић су азил квалитетног новинарства и треба их очувати“, рекао је председник Друштва новинара Војводине (УНС-ДНВ) Предраг Рава на изложби карикатура суботичког карикатуристе Миленка Косановића, која је отворена данас у Архиву Војводине у Новом Саду.

Изложба карикатура Миленка Косановића (фото: УНС)
 Изложба карикатура Миленка Косановића (фото: УНС)

Изложбу је организовало Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Војводине, а приредио ју је суботички новинар Бранко Жујовић.

Предраг Рава рекао је да је изложба дошла у право време, јер сматра да карикатура и афоризам као форме у медијима ишчезавају.

„Данас је много лакше узети неку дигиталну фотографију и изменити је у фотошопу него ангажовати особу која црта и има таленат за то“, рекао је и додао је да ће у периоду који предстоји УНС-ДНВ организовати трибину на ову тему, како би млађе генерације биле у већој мери информисане о карикатури.

Предраг Рава говори о значају карикатуре  Предраг Рава говори о значају карикатуре

О значају изложбе за љубитеље карикатуре, али и о будућим иницијативама за афирмацију овог новинарског жанра и облика уметности говорио је и Косановићев син Немања.

„Заједно са Миленковим пријатељима карикатуристима имамо жељу да формирамо Галерију савремене карикатуре у Суботици. То је пројекат на коме радимо непуних годину дана. Неки план и обриси се већ виде“, рекао је Немања Косановић.

Он је додао да се приликом присећања на Косановићев рад увек морају поменути Милорад Добрић и Иван Табаковић.

„Милорад Добрић је у највећој мери утицао на његову љубав према карикатури. Он је био његов ментор и добри дух шездесетих година када је Миленко још одлазио у Ошишани јеж и када је имао 18 година. Тада Миленко није знао да ли ће се бавити карикатуром. Мислим да га је Добрић мотивисао да преломи и донесе одлуку. Са друге стране, наш чувени сликар Иван Табаковић је Миленка учио сликарству, а Миленко је био и пасионирани љубитељ ове врсте уметности“, рекао је Немања Косановић.

О таленту свог кума говорио је и карикатуриста Небојша Убовић, истакавши да нашем друштву фали квалитетна критика и упечатљивост, попут Косановићеве. Због тога би, додао је,  била штета да се не објави монографија у којој би било обједињено читаво његово стваралаштво.

Да је прикупљање и архивирање информација од изузетног значаја за новинарство рекао је и директор Архива Војводине Небојша Кузмановић.

Изложба карикатура Миленка Косановића свечано отворенаИзложба карикатура Миленка Косановића свечано отворена

„Урадили смо све што можемо да ова изложба, иако кратка, буде слатка, аутентична и да је се сећамо. Важно је да ово не буде још једна одрађена прича него да запамтимо дан када смо погледали Косановићеве радове. Сматрам да је карикатура претеча дигиталног доба и да одувек има способност да кроз неколико речи прикаже емоцију и утиче на људе, баш као на нас данас“, рекао је.

Миленко Косановић један је од најзапаженијих српских карикатуриста друге половине 20. и почетка 21. века. Рођен је 1948. године у Суботици.

Његове карикатуре објављиване су у водећим националним новинама и онлајн издањима, као и у медијима у иностранству. Био је члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије са статусом ,,Истакнути уметник".

Косановић је за свој рад вишеструко награђиван. Лауреат је највећег домаћег признања за новинску карикатуру ,,Златни Пјер" које додељују “Вечерње новости”. Добитник је и признања Почасни грађанин Суботице, које му је уручено 2014. године. У пензију је отишао из редакције "Суботичких новина". Преминуо је 2020. године након краће болести.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси