Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Јелена Зорић на предавању у Новом Саду: Истраживачко новинарство је тимски рад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

01. 06. 2023.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Јелена Зорић на предавању у Новом Саду: Истраживачко новинарство је тимски рад

Новинар има изворе у свим сферама друштва од политичара до хулигана рекла је Јелена Зорић студентима новинарства и младим новинарима у Новом Саду.

Новинарка недељника Време и истраживачке мреже БИРН истакла је да је свака тема важна и на њој се мора професионално радити, као и да новинар не сме да подлеже притисцима и да прихвата мито.

Испричала је да је још као дете почела да ради у медијима у Вршцу, где је рођена, а затим и како је текао њен пут од локалних, регионалних до националних медија.

Зорић је рекла да нема профиле на друштвеним мрежама и да јој се људи обраћају на улици, неки се снађу и пронађу њен број телефона како би њихову причу истражила и објавила.

Има и оних, испричала је, који сазнају на којој причи ради и зову је да покушају да утичу да од тога што истражује одустане. Такви људи су сами или преко посредника спремни да нуде поклоне, али и да отворено прете, рекла је Зорић.

Догађало се и да особа која испрва нуди мито, па прети, после покуша да утиче на саму причу и то тако што инсистира да криминалац у чије име се новинарки обратио буде описан као неко са тешким детињством и ко потиче из немаштине.

Зорић је рекла да новинари не смеју романтизовати криминалце и да је она неко ко то не ради и одлучно се томе противи.

Објаснила је да поштује људе, да проналази време да чује шта имају да јој кажу и да када не може да стигне да се посвети појединим темама, предлаже другим новинарима да на њима раде, са њима дели документа која су јој дата и контакте.

Сарадња међу новинарима је јако важна, поготово у данашње време, изнела је Зорић и додала да је истраживачко новинарство тимски рад.

Причала је и о значају истраживања новинара који су у последњих неколико година убијени у Европи. Осврнула се на промене које су наступиле у Словачкој после убиства Јана Куцијака и његове веренице Мартине Кушњирове.

Овај млади новинар који је сарађивао са истраживачком мрежом OCCRP доказао је утају пореза богаташа у Словачкој и њихове везе са политичарима. Убиство је покренуло масовне протесте, а премијер, неколико министара и шеф полиције поднели су оставке.

Образовни центар УНС-а и Друштво новинара Војводине, огранак УНС-а, организовали су јуче у канцеларији у Новом Саду предавање новинарке Јелене Зорић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси