Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Имају ли још негде новинари фиксно радно време?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

06. 08. 2009.

Имају ли још негде новинари фиксно радно време?


Јавно предузеће за информисање Радио Стара Пазова (РСП), пре годину дана, постављањем Милана Крстовића, дотадашњег тонског реализатора, за вршиоца дужности директора и главног и одговорног уредника постало је једина медијска кућа у којој новинари имају прописано фиксно радно време. У одлукама о радном времену инсистира се да „новинари буду у редакцији“ (боље речено у редакцијској соби јер редакцију чине људи а не простор). Прво је то било од 8 до 14 часова да би 20.јула била истакнута одлука да смо дужни да седимо у редакцијској соби од 8 до 16 часова!

Истог дана новинари РСП су срочили писмо директору тражећи објашњење и мотив овакве одлуке. Новинари примећују да фиксно радно време није својствено професији и зато га нико у медијима и не уводи, а да смо на располагању стално, говоре прилози са догађаја и манифестација које се одржавају од ујутро до увече. Нико од колега не води евиденцију када и колико времена је провео на терену, сви јављамо информације и када се случајно затекнемо на месту догађаја, сви користимо личне везе и познантва и личне телефоне за контакт који доноси информацију.... и не испостављамо своје телефонске рачуне Радију!

Новинари РСП у писму директору даље констатују да се број и квалитет информација не повећава седењем у соби, чак ни оних информација до којих можемо доћи на Интернету или телефоном. У тој редакцијској соби имамо само два рачунара од којих је један повезан са Интеренетом, а домет фиксног телефона је ограничен само на Срем! Београд или Нови Сад можемо да зовемо само из студија одакле се емитује целодневни програм!

Наш Радио постоји 42 године, има амбициозан информативни програм – три информативне емисије дневно плус вести у шест термина дневно, имамо програм на словачком језику који се до добијања нове дозволе за рад одвијао на другој фреквенцији, па је то био наш Други програм, емитујемо исцрпне спортске емисије ... и што је најважније - имамо људе који знају да раде информативни програм и воле свој посао! А судећи по зарадама, ентузијазам се задржао још само, изгледа, у нашој професији!

У РСП је запослено 20 људи од тога је 10 новинара, нас 8 новинара је потписало писмо вршиоцу дужности директора, а писмо смо морали да пошаљемо поштом јер службеница у администарцији није смела да га прими и заведе у одговарајући деловодник. Како до данас нисмо добили писмено објашњење које смо тражили, овим путем упознајемо колеге и питамо да ли још у некој редакцијиј постоје слична искуства и да ли је још у некој медијској кући радно време новинара фиксирано и везано за редакцијску собу?

Колеге из Радио Стара Пазова


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси