Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Од дописника "Политике" из Румуније
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

10. 05. 2009.

Од дописника "Политике" из Румуније


Уочи изборне скупштине УНС-а на нашу адресу стигло је писмо дописника "Политике" из Румуније Милана Петровића.
Писмо можете прочитати у целости.

СКУПШТИНИ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА СРБИЈЕ

Цењене колеге, обраћам Вам се из даљине. Желим да по сложеним питањима, која разматрате, нађете заједнички именитељ и да се договорите како даље радити на што бољој заштити наших новинарских права и интереса у Србији.

Нисам члан УНС-а, али сам близак њему. Професионалним новинарством на српском језику се непрекидно бавим већ читавих 60 година. Живим у Румунији у којој сам се нашао ћудима наше историје. И сам се чудим како ми је пошло за руком да свих тих шест деценија пишем и говорим само на свом родном језику.

Последњих 20 година извештавао сам за «Борбу» и «Вечерње новости», а понајвише за «Политику» тако да сам успео да повежем некада покидане нити са земљом у којој сам поникао. Горд сам тиме што ме сматрају за српског новинара.

Мало познајем рад УНС-а, али сам ипак осетио шта он значи. Почетком ове године, преко своје библиотеке «Живот медија», УНС је био издавач књиге «Дражесни КГБ јави се», коју сам написао са мојим београдским колегом Драгославом Симићем. Да није било УНС-а сигуран сам да се та књига не би ни појавила на свет и да би остале непознате многе историјске чињенице везане за постојање радиостанице «Слободна Југославија». Зато и желим да искористим ову прилику и да се јавно захвалим људима из УНС-а који су омогућили да се чује реч једног престарелог новинара који отаљава дане у дијаспори. И више од тога, они су учинили да се преко сајта УНС-а, у виду фељтона, многи упознају са садржином те књиге.

Могу Вам рећи да не знам где ћу оставити своје кости, јер мени је већ 85 година. Али једно знам : објављивањем моје књиге у Београду, ја сам се, коначно, вратио у земљу после толиког лутања по тудјини.

Желим пун успех Вашој скупштини.
Будите ми сви живи и здрави !

Милан Петровић,
стални дописник «ПОЛИТИКЕ» из Румуније

Букурешт, 8. маја 2009.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси