Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

29. 04. 2009.

СОС позив


Савет Радиодифузне агенције (РРА) који бира Скупштина, ових дана узима дозволе тв и радио станицама које нису измириле своје финансијске обавезе према Агенцији и то није споррно. Разлог зашто се и Вама обраћам (а писмено сам обавестио председника, премијера и неколицину министара) је моја обавеза да и Вама укажем на самовољу, непоштовање закона, бахатост чланова Савета РРА.

Наиме, СОС канал је на конкурсу добио фреквенцију, која је неисправна и која не омогућава нормално функционисање и рад СОС канала. Због тога већ годину дана води се спор пред Трговинским судом у Београду.

Дакле, не треба ми никаква помоћ, јер ћу сам да решим проблем СОС канала са РРА. Али, желим да Вам укажем на једну појаву која је опасна и штетна за Србију. РРА је институција, којој је држава поверила одговоран задатак и она треба да брине о ресурсу који је драгоцен за сваку земљу.

Чланове Савета бира Скупштина Србије, на предлог Одбора за културу. Дакле, то би требало да буду људи са интегритетом, доказани у свом послу и пре свега стручни за ову деликатну област, високо морални са обавезом да постују закон и да га доследно примењују.

На примеру СОС канала, коме желе да узму дозволу, а нису му омогућили да остварује приход избог отказивања уговора са пословним партнерима свесно су га довели у тешку материјалну ситуацију и управо су показали сву бахатост, непоштовање закона, искљућивост, самовољу, дрскост и силу. Они су и СОС канал ставили у исту категорију са емитерима који нису измирили обавезе, а и они и Рател и Суд имају сву папирологију, све релевантне податке (званична мерења Ратела, Мерења стручних служби РТС-а, преписке Ратела са Румунима да они на истој фреквенцији емитују програм са 1.000 пута већом снагом, итд,итд.), и јасно им је да је СОС канал случај за себе.

Ја водим судски спор скоро две године и на сваком суду на кугли земаљској добићу га, јер су то чињенице које не треба доказивати (то су егзактни подаци, као што је дан и ноћ), јер ја имам и 500.000 сведока (свако ко има телевизор и прима програм из етра може да буде сведок).

Мислим, да Скупштина која их бира, Влада ... морају да стану на пут тој врсти незаконитости и самовоље, јер ако не надјем правду овде, а верујем да хоћу, ја ћу тражити медјународну арбитражу јер све је на мојој страни. Ја их тужим за више од 100 милиона и сваког дана та цифра се повећава, а то ће једног дана платити држава Србија, односно порески обвезници, а не Цекић, Васић...

Најсвежији пример самовоље једног државног службеника, који је закон и прописе тумачио по својој вољи, је конзул Србије у САД. Да је тај човек (или њих више) радио по закону, био би избегнут медјународни скандал, а Србија (односно порески обвезници) не би морала да плати штету од милион долара.Чланови Савета РРА отргли су се контроли, исувише су уљуљкани својим привилегијама и да то може да кошта и штети Србији.

Ја сам мирно могао да ћутим, чекам одлуку суда и не дижем прашину, али сам одлучио да јавности предочим све чињенице које указују на самовољу РРА. То чиним сада, на време, док грешке могу да се исправе. Не бих волео да тужакам своју државу и правду тражим ван наших граница и зато сам сматрао да је моја дужност да о овоме обавестим најодговорније људе у земљи, као и удружење новинара пре него што са својим правним саветницима и адвокатима на конференцији за штампу саопштим све детаље везане за сву материјалну и нематеријалну штету коју су РРА И РАТЕЛ нанели СОС каналу.

Драгиша Ковачевић
Директор, главни и одговорни уредник СОС канала

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси