Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Све је мање лепих вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

17. 04. 2009.

Све је мање лепих вести

КРАЉЕВАЧКИ НОВИНАРИ ПРОСЛАВИЛИ БЛАГОВЕСТИ - пише Драган Бајовић




Актив Удружења новинара Србије у Краљеву, прексиноћ је у ресторану "Краљ" обележо своју крсну славу - Благовести. Краљевачки актив новинара једини је за своју славу изабрао Благовести у нади да ће новинари коначно моћи да пишу углавном лепе вести

Нажалост, околности су такве да је све мање лепих вести. Ипак, краљевачки новинари надајући се бољим временима, и прексиноћ су, као и претходних пет година, славили Благовести. Актив новинара УНС-а у Краљеву броји 50 чланова, не само из наше редакције, већ и из Дописништва РТС, "Вечерњих новости", "Преса", "Курира" и других гласила. Домаћини славе били су Радмила Весковић и Милош Милишић, који су, како их је представио председник Актива Мирољуб Дугалић, представници жуте штампе. Но, Дугалић ипак није могао да лош материјални положај новинара прикрије својим духовитим досеткама. "Сам УНС не помаже много новинарима", каже Дугалић. Та еснафска организација се бори за права новинара, а преко ње новинари имају извесне попусте за друмски, железнички и авио сабраћај.


"Новинари", наставља Дугалић, "много раде, не спавају, покаткад се и опију, новинарке се не удају на време, новинаре убијају, туку, прете им. Ако Удружење не помаже много, онда нам једино преостаје да се сами изборимо за свој бољи положај. Увек је, наравно, професионализам на првом месту, бескомпромисност и писменост".

Гости на слави били су председник УНС-а Нино Брајовић и градоначелних Краљева Љубиша Симовић. Брајовић се, поздрављајући своје колеге, обратио и градоначелнику Краљева.

"Данас је дошла једна лоша вест", рекао је он, "а то је да је у “Ибарским новостима” смењен менаџмент предузећа. То је питање за господина Симовића. Дакле, смењен је директор предузећа који се дуго бори да стави на здраве ноге приватизоване “Ибарске новости” са свим проблемима које је та приватизација пратила. Ја бих замолио господина градоначелника, пре него што што смисле нове директоре и главне и одговорне уреднике, да оставе људима који су то добро радили да раде што дуже могу да ту ствар изведу до краја, док се не деси добра приватизација. Ја просто желим да градоначелник обећа оно што желимо, а то је да и у Краљеву имамо, као што смо имали, добре медије, да се и у Краљеву изборимо да “Ибарске новости”преживе. Оне неће преживети ако се не схвати да онај који добро ради треба то да ради до краја. Ако нисам у праву, нека ме увере у супротно".

Градоначелник Симовић, коментаришући неуспелу приватизацију и смену менаџмента, рекао је следеће:

"Да вам се обратим, мада није била намера, али, као за скупштинском говорницом, прозван сам, па да проговорим неколико речи. Најпре да вам честитам славу и да вам пожелим много успеха у послу и породичном животу и да у складу са благим вестима и ви шаљете благе вести. Чињеница је, међутим, да то не зависи од нас, него зависи од разних околности, а посебно оних несрећних које су задесиле не само нас, него и читав свет, а, на крају крајева, сламају се на најслабијим тачкама и спонама међу којима смо, нажалост, и ми.
Пошто сам подстакнут да изађем, нећу то назвати прозивком, рећи ћу сам да "Ибарским новостима", као новинској кући, желим да поврате оно достојанство које су имале у најтежим околностима и да, сада, у најтежим околностима за њих лично, дођу до таквих позиција да их друштво и Град Краљево не препусте њима самима, јер, када се већ налазе у тим околностима, морамо их помоћи.
Ја, на основу ове претходне приче о смени менаџмента, могу само једну ствар да кажем. “Ибарске новости” су ушле у један процес приватизације који је неуспео. У том просецу овај медиј је враћен поново Акцијском фонду Србије и држава је поново преузела бригу о њему. На основу тог процеса не може се ништа друго очекивати него пресецање са неким претходним стварима које су, не само због унутрашњх ствари у “Ибарским новостима”, већ и због спољњих околности, довеле до тешког стања у “Ибарским новостима”. Оно што је јако важно то је да и ми у локалној самоуправи или држава кроз свој Акцијски фонд (очекујем то и од запослених у ИН) схватимо да терет који је створен морамо сви заједнички поднети, али не на начин да утичемо нити на уређивачку политику, нити на независност медија. Ја спадам у ред оних који сматрају да је мало који медиј у стању да слободно изговори ту реч, да је независан. Нажалост, такве су околности, и политичке и економске. Оне захтевају да тај процесс приватизације мора буде што бржи и што ефикаснији. Ако вршимо рационализацију у свим сегментима друштва, почевши од Владе, преко локалне самоуправе, неминовно је да се тај процесс врши и јавним предузећима, а, свакако, ИН иако нису јавно предузеће, оне су поново потпале под обавезу и одговорност државе, тако да и у том простору мора да се врши рационализација.
На на дан славе ја бих вам пожелео следеће: Ми следеће, 2010. године, треба да прославимо осам векова писмености у Србији. Уз благе вести ја вам желим да те вести буду уобличене на један писмен начин. Желим вам то зато што сте најчитанији, најслушанији, најгледанији и од, нажалост, сложићете се и ви, Пекића и од Андрића и од свих других. Из тог разлога, ви преузимате одговорност мисије писмености. Та писменост треба да иде још уз неке сегменте. То је култура језика и култура понашања и пристојност пре свега. Без обзира колико је оштар језик новинара, тај језик мора бити културан и писмен. Ја вам само желим максимум писмености, пристојности и културе, а, уз то, и оштрине".

Затим су именовани и нови домаћини, новинари који прате спорт - Зоран Бачаревић, Стојан Петковић, Горан Ћировић и Александар Даишевић.

Текст преузет са http://www.kraljevo.com/ibarskenovosti/default.htm

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси