Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Промовисана књига Власте Ценића „Загрл’те их, песме моје“ – ода песницима српске и југословенске књижевности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

23. 10. 2024.

Аутор: А. М. Извор: УНС

Промовисана књига Власте Ценића „Загрл’те их, песме моје“ – ода песницима српске и југословенске књижевности

Промоција књиге „Загрл’те их, песме моје“, песника за децу и члана Удружења новинара Србије (УНС) Власте Ценића одржана је јуче на београдском Сајму књига. Ова збирка песама за децу сачињена је од 31 песме, које је аутор посветио српским песницима за децу од Луке Милованова Георгијевића који се сматра првим писцем за децу, преко чика Јове Змаја до Љубивоја Ршумовића.

Власта Ценић је успео да победи сујету и пева о својим колегама рекао је песник Љубивоје Ршумовић, говорећи своје утиске о књизи и додао да је по томе ова књига јединствена и вредна, а Власта Ценић иноватор.

Уредница издавачке куће „Пчелица“ Бојана Јовановић изјавила је да је наслову Ценићеве књиге кумовао директор „Пчелице“ Горан Марковић, а да је заправо наслов књиге парафраза стихова српског песника Јована Грчића Миленка који је живео средином 19. века.

„Власта овом збирком симболично позива своје песме намењене песничким узорима претходницима и савременицима да их загрле“, нагласила је она

Ова збирка песама за децу почиње песмом намењеном Луки Милованову Георгијевићу, истакла је Јовановић и додала да је мало познато да је управо Георгијевић написао прве песме за децу које су остале сачуване у једном рукопису из 1810. године.

„И тако се у овој збирци лирских похвала нижу песме намењене српским песницима који су писали песме за децу  и у њима су уткане биографије песника, њихова дела, препознатљиви песнички мотиви, поједини стихови и једно посебно нежно лирско осећање и поштовање које  према њима гаји наш песник Власта Ценић“, рекла је Јовановић.

Збирка ода Ценићевим колегама, употпуњена је уметничким илустрацијама Младена Анђелковића, а како каже Јовановић илустратор је имплементирао и поједине препознатљиве песничке мотиве и портрете песника о којима је аутор писао.

„Радећи на овој збирци мени је пало на памет да збирку употпунимо кратким биографијама свих песника којима су посвећене песме да би наши мали читаоци који не познају лик и дело песника могли на основу тих биографија, читајући песме, да схвате о чему се у тим песмама ради“, додала је Јовановић.

 „У овој књизи можете да се упознате са песницима који су обележили многа детињства и српску односно југословеску књижевност за децу, рекла је рецезенткиња књиге Елизабета Георгијева.

Она је нагласила да свака Ценићева песма може да се на веома добар начин користи у настави, посебно када се обрађују одеђени песници и када наставници желе да уђу у суштину дечије поезије од Луке Милованов Георгијевића до Љубивоја Ршумовића.

„Оно што Власта носи у својој души то се види у свакој његовој песми и стиху“, закључила је Георгијев.

Додала је да ће ова књига живети ако је деца читају, а у њој ће упознати чика Јову Змаја и Љубивоја Ршумовића на другачији начин, онако како их је остихосликавао Ценић.

Власта Ценић је рођен 10. октобра 1957. у селу Кочану, код Дољевца. Основну школу је завршио у Дољевцу 1972. године,  машинску техничку школу у Прокупљу 1976. године, а Вишу педагошку у Призрену 1979. године. Југословенску књижевност и српски језик студирао је у Скопљу и Приштини.

Власта Ценић пише поезију за децу и вечиту децу, а оно што га одликује у писању су стихови на дијалекту југа Србије.

Најпознатије Ценићеве књиге су „Бате ће се жени“ и „Село сас један падеж“, писана на призренско-тимочком дијалекту.

Неке његове песме су компоноване за дечије музичке фестивале. Члан је Удружења књижевника Србије.

Ценић је пре неколико дана добио Књижевну награду Момчило Тешић за најбољу књигу поезије за децу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси