Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Енесу Халиловићу, Милици Јефтимијевић Лилић и Снежани Миладиновић Лекан статуа Дева из Анција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

04. 07. 2024.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС

Енесу Халиловићу, Милици Јефтимијевић Лилић и Снежани Миладиновић Лекан статуа Дева из Анција

Новинари, песници и чланови Удружења новинара Србије (УНС) Милица Јефтимијевић Лилић и Енес Халиловић, као и песникиња Снежана Миладиновић Лекан добитници су статуе La Fanciulla di Anzuio (Дева из Анција) и дипломе доприноса развоју културе града Анција за песме са антиратном тематиком на међународном конкурсу у Италији.

На конкурс је пристигло више од пет стотина радова аутора из Италије и многих земаља света. Овај конкурс је организован поводом прославе 80. годишњице од искрцавања савезника у Анцију и имао је за циљ подстицање развоја поезије која негује сећања на трагичне историјске дођаје и афирмацију мира.

На свечаности је приказан докуметарни филм о том историјском догађају, а познати италијански уметници су песмом дочарали лепоту италијанског језика и културе којој су присуствовали песници из Пољске, Француске, Туниса, Италије и других земаља.

Песници и новинари, Милица Јефтимијевић Лилић и Енес Халиловић, чланови УНС-а, познати су италијанској књижевној јавности.

Енес Халиловић у Италији има преведен роман и збирку песама, док је новинарка у пензији РТВ Приштина и РТС-а Милица Јефтимијевић Лилић објавила две збирке на италијанском језику. Збирка “Penelope di voto” (Пенелопин завет), у преводу Клудије Пићино, награђена је за најбољи превод. Поред тога, она је добитница више значајних награда у Италији за поезију међу којима и Медаљон са ликом Нерона, Premio internazionale D’ecellenzza „Citta del Galateo“, за изврсност у каријери , Vitruvio и других.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси