Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Са промоције књиге „Дневник једног драматурга“: Јовановић нам је дао низ белешки које су уједно и интимне и намењене свима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

24. 05. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Са промоције књиге „Дневник једног драматурга“: Јовановић нам је дао низ белешки које су уједно и интимне и намењене свима

„Белешке Душана Ч. Јовановића драгоцено су сведочанство о култури, времену и вредностима, у којима говори и лично и у име друштва“, закључци су са промоције Јовановићеве књиге „Дневник једног драматурга“, која је одржана јуче у Удружењу новинара Србије (УНС).

Истраживач Дејан Загорац је, читајући своју рецензију, навео да књига Јовановића сведочи о декаденцији, али и отпорности грађанске елите Београда.

„Ту ће се наћи нека Милена Шашић, или Јован Ћирилов, који неће дозволити припадницима нове елите стасале на политичкој послушности да отпуштају, па и туку људе зато што се не уклапају у нови систем вредности“, додао је он.

„Дневник једног драматурга“ због тога, истакао је Загорац, има истовремено локалну и универзалну вредност.

„Показује да има људи којима је стало, када сви дижу руке, показује да има неког ко цени трајне вредности, када сви јуре за парама и положајем“, рекао је Загорац.

У време када буџет често диктира које ће уметничко дело бити доступно читалачком аудиторијуму, важно је, како је рекао, указати на књижевну самоорганизованост која је омогућила да „Дневник једног драматурга“ буде у рукама читалаца. 

„Данас, када је уметник неко ко се бави комуникацијом, када се пишу уметнички пројекти и када уметници раде само када имају неку врсту финансијске помоћи, уметност је сведена у простор непостојања. Због тога је важна књижевна самоорганизованост, коју ова књига представља“, рекао је Урош Јовановић, позоришни редитељ и Душанов син.

Душан Ч. Јовановић је, како је додао Урош Јовановић, захваљујући преламачу, направио личну књигу, а комерцијални аспект није важан за њега.

„Књига би могла бити личан поклон и нешто што можете даровати некоме кога волите и некоме до кога вам је стало“, навео је он.

Душан Ч. Јовановић, често, додао је Урош, бележи да не би заборавио и због тога су његови списи специфични, детаљни и занимљиви.

Душан Ч. Јовановић је, како је истакао историчар Видан Богдановић, оставио низ кратких белешки о људима из његовог живота, а највише из младости.

„По садржају, белешке су разнородне, професионалне, а најчешће интимне. Преко њих се упознајемо са мишљењима човека који је био директор републичке културне установе, а истовремено човек са свим што то носи“, наводи он.

Такве белешке и сећања су, додао је Богдановић, од изузетног значаја за наше друштво јер ће се на основу њих писати историја.

„Попут уредника који бира на ком месту ће се наћи нека вест у дневној штампи, Душан Ч. Јовановић је пажљиво изабрао која ће се белешка наћи на ком месту“, рекао је Богдановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси