Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Новинар Владан Ракић у понедељак у УКС-у представља три своје књиге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

24. 05. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Новинар Владан Ракић у понедељак у УКС-у представља три своје књиге

Збирка поезије „Свемирје Бога“ и романи „Берлинска опсесија“ и „Београдска фасцинација“ новинара и уредника у Програму за дијаспору на Радио-телевизији Србије (РТС) и члана УНС-а Владана Ракића биће представљене у понедељак, 27. маја са почетком у 19 сати, у Удружењу књижевника Србије (Француска 3) у Београду.

О књигама ће, како је најављено, говорити професор Драган Симеуновић, Весна Пешић, као и новинар и књижевник Видак Масловарић.

Драмски уметник Бранислав Лечић казиваће стихове из збирке поезије „Свемирје Бога“.

„Пред нама је нова лирска авантура Владана Ракића, језички избрушена, стилски дотерана и идејно-тематски уједначена, али са мноштвом нових значења, слика и мелодија својственим модерним песницима. Ракић у слободном и везаном стиху показује оригиналност и јединственост свог стваралачког поступка“, написао је члан Европске академије наука и уметности др Милутин Ђуричковић о збирци поезије „Свемирје Бога“.

Академик Драган Симеуновић у рецензијама романа „Берлинска опсесија“ и „Београдска фасцинација“ написао је да су ово приче о моћи и надмоћи, о борби два пола, о испитивању љубави и тога да ли љубав уопште постоји.

„Владан Ракић ме је задивио способношћу да уђе у феномен моћи, да призна женску надмоћ, да призна то величанство звано Жеан, што се види из ко зна колико хиљада сликовитих епитета… Укратко, овде видим сјајна дела, које има и антрополошку и психолошку димензију“, написао је Симеуновић. 

Владан Ракић рођен је 1960. године у Плани код Параћина. Завршио је новинарство на Факултету политичких наука у Београду, где је апсолвирао и магистарске студије на групи “Масовне комуникације и публицистика”.

Од 1984. до 1989. године радио у ТВ Београд, а потом годину дана проводи у ТВ Приштина. Од 1990. до краја 2005. године живео је и радио у Белину дакле је био дописник “Вечерњих новости”, Радио Београда и повремено ТВ Београда. У току 1998. и 1999. године био је и дописиник Дојче веле-а на српском језику. Након тога оснива ТВ ДЕЛТУ Берлин где је радио и као главни уредник, сниматељ, водитељ, све до краја 2005. године када се враћа у Србију и у Радио-телевизију Србије.

Ракић је за време боравка у Немачкој уписао постдипломске студије на познатој Филмској ТВ академији "Konrad Wolf", а у исто време и докторске студије на Факултету политчких наука Слободног универзитета у Берлину, где му је ментор био проф. др Фриц Вилмар.

Ипак, касније је, како истиче, због телевизије и сталне трке за вестима и трагичним догађајима у отаџбини, о којима је редовно извештавао, одустао од студија.

Ракић је до данас објавио 39 наслова, претежно поезије, али и романа и један есејистички научни рад. Добитник је 24 књижевне награде.

Члан је УНС-а, Удружења књижевника Србије и Савеза писаца Немачке, чији је члан постао, како каже, уз пропратно писмо нобеловца Гинтера Граса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси