Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  У уторак промоција књиге „Записи из Македоније“ Милутина Станчића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

01. 12. 2023.

Аутор: A.M Извор: УНС

У уторак промоција књиге „Записи из Македоније“ Милутина Станчића

Промоција књиге „Записи из Македоније“, члана Удружења новинара Србије (УНС) и уредника информативног портала „Спона“ Милутина Станчића биће одржана у уторак, 5. децембра, са почетком у 11 часова, у књижари „Геца Kон“ у Београду.

Поред аутора, на промоцији сабраних путописа и репортажа из Македоније, говориће и писац Петар Арбутина, новинар Мухарем Баздуљ и др Јасмина Ћирић.

 „Путничке слике“ из македонских крајева Гостивара, Стровије, Кајмакчалана, Псаче, Кучевишта, Бакарног Гумна и учитељи, клисари, сељаци, академци, свештеници и пустињаци који су дали смисао овим крајевима, нашли су место у Станчићевој књизи.

Станчић је говорећи о својим „Записима“ за „Причаоницу“ рекао да је за писање дела користио бројне историографске изворе, као и етнографске и географске студије о овом поднебљу.

„На тај начин, мислим да сам у доброј мери разоткрио трагичну судбину српског народа на простору данашње Македоније. Иако је књига путопис, а не научно дело, изнео сам на видело и неке заборављене или скрајнуте историјске чињенице“, рекао је он.

Милутин Станчић је рођен 1980. године у Скопљу. Дипломирао је македонску и јужнословенску књижевност и српски језик на Универзитету Свети Кирил и Методије у Скопљу.

Станчић је један од оснивача Културно – информативног центра Срба у Македонији – „Спона“, у оквиру којег уређује истоимени информативни портал и часопис „Слово“.

Био је дописник из Македоније за лист „Спорт“, чији је издавач компанија Новости, новинар у Македонској радио телевизији при редакцији на српском – Видик.

Станчић је објавио и текстове о знаменитостима и културној баштини Срба у Македонији у листовима Национална ревија Србија, Геополитика, Политика.

Милутин Станчић активно учествује у раду организације „Срби за Србе“, где помаже социјално угроженим породицама на територији Македоније.

У два мандата био је директор Управе за развој и унапређење образовања припадника мањих заједница у Македонији, а за време првог мандата 2019. године, издејствовао је да се у основне школе у Македонији уведе изборни предмет језик и култура Срба.

После промоције у Београду, Станчић ће своју књигу представити и читаоцима у Скопљу и другим градовима у Србији и Македонији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси