Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Летње дружење новинара-ветерана у Рафаиловићима постаје и одмор подмлатка, породица и пријатеља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

11. 08. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Летње дружење новинара-ветерана у Рафаиловићима постаје и одмор подмлатка, породица и пријатеља

Крај маја и друга половина септембра више од 20 година време је за дружење новинара у пензији у црногорском приморском градићу Рафаиловићи. Одмах уз море хотел „Обала“ је то место где су као код своје куће.

Видљива је присност са власницима, конобарима, другим особљем и посебна пажња коју добијају.

Крајем маја ове године групи новинара пензионера прикључио се и подмладак, активни новинари са својим друштвом, породицама. Деца која су дошла одушевљено су прихватила све баке и деке као своје и обрнуто, те је тако посматрач могао да помисли да не само да се ради о „новинарској“ већ да је реч о стварној породици.

„Када смо дошли 2003. године то је било рибарско село и у њему хотел `Обала`. Собе нису биле као данас, али нам је било лепо. Три брата Лука, Васа и Сима и две сестре Марија и Јасна, једна је архитекта. Када смо после почели да долазимо у нови хотел били смо одушевљени“, прича за сајт УНС-а Драгана Пескаревић која је преузела организацију путовања.

После доручка пензионисани новинари и њихови пријатељи састану се на кафи, тик уз плажу.  

„Плажа је песковита, нема великог камења да човек може да се повреди. Постепено се повећава дубина мора и лако је ући у воду“, каже Пескаревић.

Домаћини су, прича ова пензионисана новинарка, увек чинили да добију разне попусте, између осталог и за лежаљке и сунцобране.

„Други плаћају 10 евра две лежаљке и сунцобран ми пет. Келнери су према нама пажљиви и услужни. Рецимо Љуба, ту је конобар 20 година и ми га познајемо од првог дана“.

Цена за пун пансион у двокреветној соби је 26 евра по особи, а за особу која жели да буде сама у соби цена је 32 евра.

„Прошлог пута авионска повратна карта била је 21 000 динара из Београда до Тивта. Тамо нас сачекају комбијем који нас довезе до хотела. Момци нам пренесу кофере. Не мучимо се и нисмо оптерећени тим стварима“, говори Пескаревић.

Новинари-ветерани традиционално су у Рафаиловићима крајем маја и почетком јуна и наново од 15. септембра до 1. октобра. Тада нема много купача, кажу, а море је чисто.

 

 

Управо се спремају за нови одлазак, купују карте за летовање у септембру.

„ У `Обали` нас увек сачекају са пићем добродошлице. За доручак је шведски сто са свежом и разноврсном храном. Поврћем и воћем. Има и посластица, на пример крофни. Ручак и вечера су обилни. Супа или чорба испрва, главно јело бирате од три понуђена и посластица потом. Тако је за ручак и за вечеру“, каже Пескаревић.

Она додаје да собе имају телевизор, фрижидер и да је топла вода увек доступна.

„Чисто је. Пешкире сваког дана мењају собарице“.   

На крају домаћини организују свечану вечеру на којој послуже и торту.

„Сто буде специјално украшен цвећем које наручи домаћица Мила из цвећаре. На вечери су ту и власници и директор продаје Ђорђе. Буде и жива музика. Евергрин. Плешемо. Презадовољни смо“, каже Пескаревић.

Јелена Голубовић која се стара да све функционише у „Обали“ и често је прва која изјутра поздрави новинаре у пензији каже да су управо они највернији гости.

„Новинари-ветерани су најдужи гости. Памтимо Косту, покојне Мирка Мариновића и Недељка Папића. Његова супруга Вера долази и даље редовно што нам је изузетно драго. Такође, ту нам је и Раде Брајовић“, говори Јелена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси