Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Европски пољопривредни новинари на Конференцији о соји, међу њима и представница Србије Јулијана Кузмић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

22. 06. 2023.

Аутор: Јулијана Кузмић, уредник Агроклуба и члан УНС-а Извор: УНС

Новинарско путовање у Беч

Европски пољопривредни новинари на Конференцији о соји, међу њима и представница Србије Јулијана Кузмић

Светска истраживачка конференција о соји окупила је више од 800 учесника из области науке и пољопривреде од 18. до 23. јуна у Бечу. Једанаеста по реду, ове године одржана је у Аустрији, а улогу у организовању имало је међународно удружење Донау соја - познато по Нон-ГМО производњи и селекцији сорти ове уљарице.

Вишедневни догађај пропратили су новинари из 11 земаља, међу којима је била и Јулијана Кузмић, уредник Агроклуба и члан Удружења новинара Србије (УНС). Новинарско путовање организовало је Друштво аграрних новинара Аустрије уз подршку ЕНАЈ-а, Европске асоцијације пољопривредних новинара. Поред предавања о изазовима и будућности производње поменуте културе, ово новинарско путовање подразумевало је и екскурзије у оквиру којих су новинари обилазили околна места Беча - фарме и фирме различитих производа.

Интересантно је било посматрати колеге новинаре из различитих европских земаља како прилазе теми из данас врло важне области – продукције хране. Заинтересовани за информације, постављали су питања о општим, али и специфичним сегментима производње.

Иако под кровом ЕУ, положај фармера није нимало сличан – цене стоке варирају од државе до државе, дневница сезонаца, али и могућност остваривања ЕУ подстицаја.

Новинарима је био обезбеђен смештај и оброк током три дана путовања (од 18. до 21. јуна), те је у густом распореду било простора и за размену искустава и информација међу колегама.

 

За разлику од Србије, где је, нажалост, довољан раритет бити пољопривредни новинар, у Аустрији, Немачкој, Швајцарској или Француској се већ сами аграрни новинари додатно специјализују за одређу грану – ратарство, сточарство, воћарство...Као и код нас, не долазе само из струка журналистике или агрономије, већ и других сродних наука.

Такође, поменути „приласци теми“ зависе не само од индивидуе, већ и од типа редакције и наравно медија. Тако је међу њима било и оних који пишу за стручне часописе, пољопривредне магазине, праве радио емисије и раде за дописништва телевизијских станица.

 

Страни новинари су били више него заинтересовани да усвоје нова знања о стању аграра у Србији, ценама, али и изазовима са којима се сусрећу наши призвођачи. На крају, закључили смо да „нигде није лако“.

Оваква путовања су одлична прилика за повезивање  колега из различитх делова света, не само у размени информација, већ и у начину размишљања – јер је то кључ сваке добре приче.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси