Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Од „врцавих“ мисли до сведочења која представљају руковети народног стваралаштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

03. 04. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Од „врцавих“ мисли до сведочења која представљају руковети народног стваралаштва

Новинар из Нове Вароши и дописник „Вечерњих новости“ из Старог Влаха и Полимља Драгољуб Гагричић је у књизи „Старовлашка ризница“ сакупио, објавио и сачувао од заборава старовлашке умотворине које сматра руковетима народног стваралаштва.

Анегдоте, пословице, загонетке, па чак и клетве Гагричић је сакупљао пет деценија бавећи се новинарским радом, а објавио је пажљиво одабране, које представљају менталитет и дух овог краја. Са обртом и досетком на крају, свака од народних умотворина одражава начин живота људи старовлашког поднебља.

„Ови избрушени драгуљи богатством и снагом речи саопштавају животно искуство које не застарева или им је у народном говору врцава мисао својеврсно сведочење о животу“, наводе аутор и издавач.

Сажете, а опет садржајне, народне умотворине пркосе бирократизацији језика и показују зашто је народ вековима веровао да речи имају моћ.

Аутор и издавач тврде да су за овакав приказ времена „криви“ шерети.

„Отресити, лукави и довитљиви изданци обичног света, изврсни познаваоци менталитета, без оловке и рачунаљке, на свом рабошу  читају небеске и животне прилике  и прате свакодневницу јунака –   од чобана и ратара, планинки и снаша, дрвосеча и шумара, па рабаџија,  одборника, до свештеника, чиновника и власти“, каже Гагричић за њих.

А све ове приче критички разматрају наше животне навике и дају јасну поруку, односно, како аутор наводи, претварају горка искуства у врцаве искре и наравоученија.

„Старовлашку ризницу“ издао је Истраживачко–издавачки центар „Стари Влах“ у 500 примерака.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси