Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Мусолинијев бес на “Политику”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

25. 12. 2013.

Мусолинијев бес на “Политику”

Глас озбиљног, независног листа „Политика“ је уживала и у иностранству, где је то што је објављивано тумачено најчешће као званичан став Краљевине СХС, односно Југославије.

 

Сваке недеље је преко целе прве странице објављиван чланак посвећен неком актуелном проблему међународне политике и потписиван шифром XYZ.

Знало се да је аутор чланка Живојин Балугџић, професионални дипломата и сарадник листа малтене од његовог оснивања.

Једне недеље на насловној страни је освануо чланак посвећен италијанској политици, написан мирно, разложно и аргументовано, што је било све само не похвала фашизму.

Мусолини је од својих људи дознао да је аутор чланка Балугџић, који је у то време био у Риму као посланик Краљевине Југославије.

„Дуче“ је бесно наредио бојкот југословенског дипломате, затворивши му врата палате Киђи, италијанског Министарства иностраних послова.

На граници „Политика“ је одузимана од путника као опасан материјал, а њено растурање је било забрањено у целој Италији.

Балугџићу није остало ништа друго до да спакује кофере и напусти Рим, одакле је премештен за посланика у Берлин.

На основу текста „Мусолинијев бес на „Политику“, објављеног у књизи Предрага Милојевића „О људима и ћудима“ приредила В. А. 


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на
vesna.arsenic@uns.org.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси