Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

16. 10. 2013.

Поверење

Те 1967. године у глуво доба ноћи у деску “Политике” су дежурали дугогодишњи уредник Миленко Добројевић и новинар Драгош Ивановић, чекајући последњи откуцај телепринтера и одјаву из Танјуга у два сата после поноћи:

„Лаку ноћ, чујемо се ујутро!“

То је био уобичајени знак да је тај број новина завршен и да су “ноћници” слободни до наредне вечери.

Али, вест не бира време!

Ноћни двојац је већ кренуо ка излазним вратима кад их заустави портир с телефонском слушалицом у руци.

Јављао се дежурни из Танјуга, који је једино “Политици”,колегијално, “дошапнуо” вест - “бомбу” да је војна хунта у Грчкој ухапсила националног хероја те земље Манолиса Глезоса.

Глезос, који је као деветнаестогодишњак, у време окупације у Другом светском рату, скинуо немачку заставу са “свастиком” са Акропоља и развио плаво – бели грчки стег, уживао је статус иконе у Грчкој.

Вест је била за насловну страну, али није било времена за њену проверу.

“Политикин” двојац одлучио се да ризикује: утрчали су у штампарију у којој су затекли само Михајла Милојевића Миткета, који је одмах укључио машине...

Ујутро, “Политика” је, једина међу дневним листовима, имала ексклузивну вест.

А све захваљујући новинарској солидарности и поверењу!

На основу текста “Подаље од очију читалаца”, објављеног у “Политици” 25. јануара 2004. године, приредила В. А. (Преузето са сајта Медијског центра Београд, страница Медији о медијима) 


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на
vesna.arsenic@uns.org.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси