Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

09. 10. 2013.

Преводилац

Осамдесетих година прошлог века новинар “Јединства“ Зоран Костић је извештавао за свој лист с вишесатних суђења разним сепаратистичким организацијама и групама, попут “Марксисти – лењинисти”, “Слободно Косово” ...

 

Суђења су вођена само на албанском језику, без преводиоца, па је Костић, са скромним познавањем тог језика, обилато користио помоћ колеге из приштинске “Рилиндије” Агима Мухаџерија, правника и искусног судског извештача, који му је у пола гласа преводио исказе оптужених.

Међутим, убрзо се показало да, што би рекли економисти – нема бесплатног ручка!

Након вишедневног суђења свирепом убици осуђеном на смртну казну, Мухаџери је, познајући менталитет својих сународника, избегао да буде гласник лоше вести, па није присуствовао изрицању пресуде.

Позвао је Костића и замолио га да напише вест о изрицању пресуде уреднику деска у “Рилиндији”.

Речено – учињено.

Сутрадан се дужник немало изненадио кад је вест коју је написао у име колеге осванула у “Рилиндији” с потписом З. Костић!

Кад је изрицана вишегодишња казна сепаратистичкој групи Албанаца Мухаџерија опет није било у судници.

Костић је, поново, на молбу напрасно оболелог колеге написао и предао извештај у “Рилиндију”, али је уредника замолио да текст потпише са А. Мухаџери, или Екипа редакције.

Извештај је потписан са А. Мухаџери и З. Костић.

Да би избегао да и даље стаје на “трулу даску” извештач “Јединства” се упути у прву књижару по српско – албански речник, како би убудуће био сам себи преводилац.

Аутор анегодте Зоран Костић


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на
vesna.arsenic@uns.org.rs

Коментари (1)

Остави коментар
сре

09.10.

2013.

Александар [нерегистровани] у 18:23

Некад било

У чему је поента ове анегдоте? И Зоран Костић и Агим Мухаџери, осамдесетих година, када се дешавало суђење са кога су ова двојица колега извештавали, имали су истог послодавца. Оснивач и "Рилиндје" и "Јединства", као и дневног листа "Тан" (на турском) била је Покрајинска конференција Савеза социјалистичког радног народа Косова. Директор и главни и одговорни уредник именован је на предлог руководства ССРН Косова, уиз претходно добијену сагласност Покрајинског комитета Савеза комуниста Косова. "Јединство" и "Рилиндја" су били смештени у истој вишеспратници, званој Дом штампе. Било је дописника "Јединства" који су за солидан хонорар слали текстове и "Рилиндји", који су после превођења на албански/шиптарски објављивани.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси