Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Невоља због презимена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

07. 08. 2013.

Невоља због презимена

С топљењем снега 1981. године почело је дуго најављивано крваво пролеће на Косову и Метохији.

 

Политичари су, по обичају, настојали да заташкавају и улепшавају стварност, која се свакодневно изругивала њиховим неуверљивим саопштењима за јавност, у којима се инсистирало на томе да је реч о ексцесима заведене омладине и деце.

Тако је било и на седници Скупштине општине Урошевац, на којој је прва тачка дневног реда било политичко-безбедносно стање.

Док је начелник општнског СУП-а, Албанац, категорички тврдио да се Срби и Црногорци исељавају својевољно, мотивисани искључиво економско-социјалним разлозима, присутни, међу којима и начелник ДБ, Србин, мудро су ћутали.

Првоборац Стаја Здравковић једини се усудио да демантује “лакировку”, помињући прекопано српско гробље у селу Плешина, паљевине у пољима, силовање Српкиње у Старом селу и остале неподопштине “заведене” младежи.

У свом извештају за “Политику”, чији је хонорарни сарадник био, Зоран Костић, тада новинар - полетарац “Јединства”, је навео оптужбе Здравковића, које су освануле у најави текста на првој страни под насловом “Албанска иредента пустила корене у Урошевцу”.

У Покрајини новине су разграбљене чим су стигле на киоске!

Међутим, у потпису се поткрала грешка - уместо З. Костић писало је И. Костић.

Уредник је, вероватно по инерцији, ставио потпис дугогодишњег “хонорарца” Илије Костића, новинара “Јединства” у Призрену, познатијег и признатијег од много млађег презимењака.

Због текста који није написао, Илија Костић се нашао на “тапету” призренског Општинског комитета СК, с образложењем да је “нарушио складне међунационалне односе”!!!

Џеву на њега, ни кривог ни дужног, су дигли и уредници у матичној кући, због тога што текст није прво послао “Јединству”у којем прима плату.

Тек у телефонском разговору, а доцније и приликом упознавања Костићи су успели да расчивијају ко је стварно потписан и да утврде ко је стварно "крив” за истинито информисање.

Анегдоту написао Зоран Костић


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на
dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси