Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Цензурисана слобода
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

31. 10. 2012.

Цензурисана слобода

Недуго пошто је првом српском новинару и уреднику Димитрију Давидовићу (1789.- 1838.) одобрио штампање “Новина сербских”, 23. маја 1832. године у Крагујевцу, Кнез Милош Обреновић је схватио да је штампа потенцијално опасна по власт и - завео је цензуру!

За првог цензора одредио је Лазу Теодоровића, тадашњег министра правосуђа, који се старао да се “ништа у новине не ставља што би било као примјечаније сопственог самог новинара о политици и поступку страних држава”.

Преведено, није пожељно да новинар мисли својом главом, а најбоље је дати “памет под аренду” владару!

Повод за зауздавање новинарства, које је показало да уме да “уједе” и тек изниклим “млечним зубима”, био је тај што је Кнез Милош изгубио поверење у Давидовића, као једног од твораца Сретењског устава и нескривеног заговорника “конституције”, односно законског ограничења апсолутне власти Кнежеве.

Подозривост Господарева према првом српском новинару се продубила кад се Давидовић дрзнуо да објави велику и строго чувану државну тајну - о болести старијег Милошевог сина Милана, виђеног за наследника кнежевског трона.

Истинољубивог новинара Кнез је, брже - боље, лишио свих државних и новинарских послова и послао у пензију!

Али, упркос “кратком фитиљу” и моћи да га отера у прогонство или лиши слободе, па и главе, мудри владар је прво српско новинарско перо великодушно “частио” кућом и имањем са 60 стабала шљиве у центру Смедерева и 300 гроша годишње.

Била је то богата отпремнина о каквој данашњи новинари, који понекад месецима чекају зарађену плату или хонорар, могу само да сањају!

На основу текста Драгана Ђорђевића “За 60 шљива и 300 гроша”, објављеног у “Историјским свескама” у јулу 1998. године написала В. Арсенић


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси