Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Утицајно познанство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

02. 12. 2011.

Утицајно познанство

Рат је био у пуном јеку те 1994.године, кад је, негде у Лици, уз линију ратишта са Цазинском крајином и Петим корпусом Армије БиХ, локална војна и цивилна полиција зауставила и претресла ратног дописника Танјуга Давора Лукача.

Уверивши се да дотични, који се представио као новинар, не шверцује ништа, што је тада било уобичајена делатност ратне економије, тек онда им је постао сумњив!

Сигурни да су “натрапали” на шпијуна, ухапсили су га и одвели у неки од надлежних штабова у околини Коренице, где су му, за сваки случај, узели пертле из ципела и каиш.

Сместили су га у импровизовани притвор у некој канцеларији, превидевши притом да у тој просторији постоји телефон - војни локал!

Кад је после десетак минута дошао к себи од изненађења због бесмисленог хапшења Лукач је активирао новинарску сналажљивост!

Уверивши се да је телефон у функцији, окренуо је број централе и затражио везу са командом у Книну, а да би био сигуран да ће је добити, представио се као потпуковник из “Оперативног центра са Пљешевице”!

Након успостављања контакта затражио је да га споје с локалом секретарице тадашњег министра унутрашњиих послова РСК Милана Мартића, којој је, у најкраћем, испричао да је забуном ухапшен и где се налази.

Није прошло дуго кад су га ослободили и још му понудили превоз до одредишта у које се запутио.

- Зашто нисте рекли да познајете Мартића, упитао га је водник прве класе, припадник Војне безбедности, који га је ухапсио.

- Да сам то рекао, да ли би ми веровали на реч и пустили ме, упита га Лукач, на шта се “безбедњак” кисело насмеја.

Забележио новинар ФоНета Давор Лукач


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке.
Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси