Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Герингова претња “Политикином” дописнику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

22. 08. 2011.

Герингова претња “Политикином” дописнику

Почетком 1936. године, поводом званичне посете Хермана Геринга, тадашњег председника немачке владе Краљевини Југославији, приређен је велики пријем у немачком посланству.

Домаћин пријема, немачки посланик у Београду фон Херен, поздравио је директора најутицајнијег српског листа “Политике” Владислава Рибникара и представио га Герингу.

Гост из Немачке, оснивач Гестапоа и потоњи нацистички рајхсмаршал, наједном је поцрвенео и прстом претећи рекао осорним тоном:

Ви сте, дакле, директор “Политике”!? Реците онда вашем дописнику у Берлину, оном пробисвету Милојевићу, да ћу да му покажем кад се вратим.Он назива мога Фирера Криегс Вау -Вау (ратни хушкач).

Рибникар је одмах напустио пријем и исте ноћи, чим је дошао у редакцију, позвао Предрага Милојевића телефоном да му каже шта се десило и рекао му, уколико жели, да напусти Немачку.

Милојевић је, знајући да је Геринг “кратког фитиља” склон таквим испадима, одложио одлуку о евентуалном повратку док се не посаветује са нашим послаником у Берлину Живојином Балугџићем, који је за “Политику” писао под псеудонимом X.Y.З.

Испоставило се да је у питању интрига којој је “кумовао” Ханс Нојхаузен, шеф Немачког саобраћајног бироа, а, у ствари, руководилац свих хитлеровских организација у Југославији, који се трудио да што више распирује неспоразуме између ондашњих југословенских власти и Немачке. У ту сврху послужио је и један Милојевићев чланак из дана је Хитлер, увелико се припремајући за рат, анестезирао, с прилично успеха, остали свет својим мировним предлозима.

Коментаришући 14 предлога за учвршћење мира Милојевић је, узгредно, написао да је то права трагикомедија: Хитлер, у којем свет гледа баука рата, приказује се као анђео мира!

Нојхаузен је сервирао тај чланак Герингу у којем је оно “баук” преведено као да је Хитлер проглашен за ратног “вау – вау”, такорећи бесног пса.

У страху за Милојевића тадашњи председник Југословенско – немачкогдруштва, познати историчар и академик и један од оснивача “Политике” Станоје Станојевић лично је писао Герингу с молбом да не предузима ништапротив дописника српског листа, јер је у питању неспоразум.

Одобровољен успешном посетом Југославији, током које је добио Орден белог орла, Геринг је одговорио Станојевићу да је, у интересу успешних односа две земље, прешао преко увреде и да неће бити предузете мере одмазде према “Политикином” новинару.

На основу записа “Обрачун Геринга са мном” и “Ратни хушкач у улози миротворца” објављених у књизи Предрага Милојевића “О људима и ћудима” приредила новинарка “Политике” у пензији Весна Арсенић


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке.
Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси