Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

19. 08. 2011.

Бери кожу на шиљак

На великој изложби карикатура, отвореној пред Нову 1936. годину, у просторијама Уметничког павиљона “Цвијета Зузорић” на Малом Калемегдану дежурало је по неколико “Јежеваца”.

Једнога дана та обавеза је запала и млађану карикатурискињу и новинарку Наду Дорошки, која је, са неколико колега седела и ћаскала за столом са каталозима изложбе, скраћујући тако време дежурства.

Кад одједном настаде неко мување, трчкарање и неко рече: Људи, дошао на изложбу поп Корошец!

Био је то водећи словеначки политичар оног доба Антон Корошец, првак Словеначке хришћанске странке, за којег је радикалски лидер и, у више наврата, председник владе Никола Пашић говорио да му је “трбух у Београду, а глава у Ватикану”.

У смутно време одржавања “Јежеве” изложбе, које је наступило недуго након убиства Краља Александра, Корошец је био злогласни министар унутрашњих послова.

Дошао је у пратњи “својих људи”, који се данас зову телохранитељима, а кад је разгледао изложбу, на којој је било пуно експоната који су алудирали на тада актуелну политичку ситуацију у земљи, пришао је столу за којим су седели “Јежевци”, јер је хтео да купи једну карикатуру.

Обратио се Нади Дорошки, као дежурној, и питао за цену.

Нада је, повишеним гласом, што је њен уобичајени начин говора, почела да се објашњава да ли око цене, или неке друге примедбе заинтересованог купца, кад први жандарм Краљевине Југославије рече:

- А што се Ви то са мном свађате?

Након што је, ипак, купио жељену карикатуру и отишао са својом пратњом, колеге, које су ћутале док је трајао Надин “дуел” са Корошецом, почеше да се смеју:

- Јеси ли ти луда? Зашто се свађаш са министром полиције?! Сад бери кожу на шиљак!

Наравно да су се шалили - кожа је остала на месту.

На основу књиге сећања Наде Дорошки “Отргнуто од заборава” записала Весна Арсенић


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке.
Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси