Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Новинари „Сиже“ и „Пледоаје“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

10. 08. 2011.

Новинари „Сиже“ и „Пледоаје“

Као стално запослени новинар “Вечерњих новости“, којег је у “Србију” донела “Олуја” 1995. године, сам, уз одобрено неплаћено одсуство, 2001. годину провео као главни и одговорни уредник њуз-магазина „Идентитет“ у Загребу, нашавши се тако, као рођени Личанин и дипломац ФПН у Загребу, у позицији „гастарбајтера у властитом завичају"!

Издавач магазина је Српски демократски форум, а редакција се налазила усред Загреба, у Бериславићевој улици, док је у сусједној, Прерадовићевој, библиотека, сала за скупове и бифе СКД „Просвјета“, где је свакодневни дебатни клуб Срба пензионера, докоњака других врста, разних жбирова... Ту се игра шах, домине, карте, бистри политика, коментаришу новија збивања и рад медија.

Настојао сам да уређивачка политика коју сам увео буде аргументовано критичка, што Милораду Пуповцу, председнику Српског националног вијећа и интересним групама око њега и симпатизерима никако није било по вољи, док се такав начин вођења магазина допао другом дијелу „гета“, како загребачки Срби саркастично зову сами себе.

Једном приликом, док сам у просторијама “Просвјете” разговарао с двојицом пензионисаних професора, у салу бану Будимир - Буде, родом Далматинац, заклети поборник Пуповчеве струје, дежурни наметљивац и хронични критичар „Идентитета“, у којем је два дана раније објављено да је Пуповцу политички ментор Ивић Пашалић, тадашњи кадровик и велможа ХДЗ-а.

- Је ли, Ликота (погрднији назив за Личанина), ти си баш умислио да си један од француских новинара, што су открили ону аферу, „Вотергејт“ се зове, ако се не варам! Како ли се оно зову њих двојица, на врх су ми језика...? – прасну Буде, наочиглед мојих саговорника.

Зловољан због Будиних честих надобудних обраћања мени, насамо или пред људима из „гета“, а мислећи да ме и овог пута провоцира, кад вели „француски новинари“ (дакако, били су то амерички новинари Боб Вудворд и Карл Бернстин) испалих уверен да ће препознати шалу:

- Зову се „Сиже“ и „Пледоаје“!

Испраћајући моје учтиве саговорнике спазих како Буде у бифеу, успенушан од беса, води оштру кампању против „Идентитета“ и главног уредника, пред 20-ак истомишљеника и противника.

Угледавши ме повика:

- Ево, овај уредник Бошњак пише против Пуповца, 'оће да буде славан као Сиже и Пледоаје, она два француска новинара што су открили аферу „Вотергејт“, упамтите добро што вам Буде вели!

Не упуштајући се у полемику одох не попивши пићенце. Недуго потом, у редакцију бану познаник, један од сведока Будине грлате агитације против актуелне уређивачке политике “Идентиета” и кроз смијех рече:

- Једва су му људи објаснили, што стварно значе ријечи „сиже“ и „пледоаје“!

Аутор анегдоте: Милорад Бошњак


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке.
Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси