Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Драго Делић – „Портрети највећих српских индустријалаца“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

02. 03. 2017.

Аутор: Ј.Пешић Извор: УНС

Драго Делић – „Портрети највећих српских индустријалаца“

Дугогодишњи уредник листа „Привредни преглед“, публициста и члан УНС-а Драго Делић објавио је књигу „Портрети највећих српских индустријалаца“.

„Више година пратим шта се дешава са враћањем имовине отете од великих српских индустријалаца, банка, трговаца и велепоседника који су ударили темеље домаће економије и друштва. Обичан човек деценијама после Другог светског рата није могао ни да чује, ни да прочита нешто о тим великим људима који су својим радом задужили Србију и дали јој велику снагу и моћ. Ту снагу и моћ стицале су четири генерације предузимљивих и вредних породица, као што се то ради свуда у свету“, написао је у предговору књиге колега Делић.

У књизи су објављене биографије и судбине највећих и најугледнијих српских индустријалаца - портрети Теокаревића, Владе Илића, Дунђерских, Бајлонија, Вајферта, Луке Ћеловића, Браће Крсмановић, Коњовића, Рогожарских, Владе Митића, Милоша Савчића, Вељковића, Колараца, Николе Спасића и Радојловића.

Читаоци у књизи могу да сазнају о српском „краљу текстила“ Влади Илићу, како га описује Делић, који је био најбогатији човек предратне Србије и Југославије, кога су ухапсили комунисти, конфисковали му сву имовину, а који је последње године живота провео као пуки сиромах.

„О размерама његовог успона говори чињеница да је Вистон Черчил замолио Тита да ослободи Владу Илића, којег је лично познавао будући да је Влада имао веома јаке везе са енглеском индустријом текстила, тада водећом у свету“, каже Делић.

Писац наводи да су ови великани рехабилитовани 2008. и 2009. године и да је поништена одлука о одузимању имовине, „али то је остало само мртво слово на папиру“.

„Породице старих власника су и даље расуте по белом свету, неко од њих је имао намеру да настави посао својих предака, а њихова имовина се још увек продаје и крчми, иако је одузимање проглашено ништавним“, пише аутор у предговору.

Писац објашњава да књига прича о догађајима, околностима и људима који су „основали српску привреду у протеклих 200 година у знатно тежим временима и искушењима, када се Србија борила за стицање независности и за ослобађање својих јужних градова и територија".

Драго Делић је дугогодишњи новинар и уредник, потом директор и главни и одговорни уредник дневног економског листа „Привредни преглед“. Био је новинар телевизије Б92, „Блица“, „Статуса“, „Грађанина“...

Објавио је више хиљаду текстова из области привреде и финансија.

Издавач: Свет књиге

Писмо: Ћирилица

Број страна: 212

Повез: Меки

Тираж: 500

ИСБН: 978-86-7396-596-3

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси