Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Миленко Тодовић објавио "Библиографију Фоче"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

16. 09. 2024.

Аутор: М.Т/УНС Извор: УНС

Миленко Тодовић објавио "Библиографију Фоче"

Хроничар фочанског краја и вишедеценијски члан Удружења новинара Србије Миленко Мишо Тодовић објавио је своју 16. публицистичку књигу.

Исписујући своје књиге, неколико хиљада новинских текстова и знатан број фељтона, аутор је зарањао у дубинске изворе, у архивску грађу, енциклопедије, списе и натписе, где год је могао да их „ископа” и нађе. Зато је, све што је изашло испод његове руке и са његовим потписом, утемељено на хиљадама фуснота. У једној од његових књига има их и хиљаду и по. У свакој су систематично назначени литература и извори које је користио. На тај начин аутор је стварао један галеријски увид за друге писце и истраживаче, да би се брже и лакше сналазили, користећи грађу кроз коју је он већ прошао. Овом књигом аутор се наметнуо као писац са апсолутно највише књига о Фочи и околини, чиме истовремено постаје и неспорни ауторитет када је у питању познавање ових простора.

Библиографија Фоче настајала је постепено и искуствено, у први мах само за сопствене потребе, а како се број јединица повећавао, тако је настајало и проширивало се у озбиљно истраживачко дело. Знајући рутинирано колико је то захтеван и мукотрпан посао, несебично је одлучио да се све што је годинама сабирао и бележио допуни свеобухватним увидом у библиографску грађу о Фочи и фочанском крају.

Колико је то захтеван, мукотрпан и неузбудљив а драгоцен рад, јасно казује и сазнање да се у такве подухвате, пре њега, такорећи, нико други није ни упуштао. Што се тиче Републике Српске и БиХ ово је пионирски посао за именослов неког града или регије. Само по себи, јасно је да се такав ангажман очекује од организације и институција које брину о библиотечкој делатности. Душан Миловановић, један од рецензената, примећује да је ова Тодовићева књига поуздан темељ и основа за институционалну обавезу, јер има знатно шири значај од завичајног фонда матичне библиотеке. Захватајући период од 14. века до данашњих дана, Тодовић је најновијом књигом увелико експонирао библиографску слику фочанског краја. Иако није у свему свеобухватна и сасвим детаљна, она јепоуздано извориште за писце, историчаре, аналитичаре и истраживаче. Аутор већ припрема другу књигу с истом тематиком.

Од овог Тодовићевог златног грумена има се чиме бисерити и златити иначе богата библиографија и именослов ових крајева. Његова књига посебно ће значити будућим истраживачима.  Са те трпезе имају се чиме послужити и инспирисати не само завичајно инспирисани (обични) читаоци, већ и демографи, етнолози, историчари, литерате, дијалектолози и будући истраживачи историје, етнологије, спорта...

Издавач је Аутор, Fineks d.o.o, Народна библиотека „Шклопотницаˮ, Ријека код Фоче. Књига има 940 страница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси