Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Дренка Добросављевић о самообразовању Николе Тесле
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

17. 06. 2024.

Аутор: Д.Д/УНС Извор: УНС

Дренка Добросављевић о самообразовању Николе Тесле

Књига Дренке Добросављевић, Никола Тесла (1856 – 1943) : Знање, мисао и стваралаштво, Самообразовање Николе Тесле са освртом на образовање објављена је 2022. Тада није скренула већу пажњу шире јавности, али јесте научно-стручне. Досадашња ауторкина „Теслина“ истраживања, а превасходно ова књига, су јој готово истовремено донели два угледна признања – две златне медаље: Златну медаљу Tesla Science Foundation - Tesla Spirit Award (Београд, јули 2023), и Златну медаљу Међународног фестивала иновација, знања и стваралаштва (Нови Сад, октобар 2023) за научно-истраживачки рад о Николи Тесли.

Томе је уследило и треће признање: књига је доживела и енглеско издање - Nikola Tesla (1856-1943): Knowledge, Thought and Work, Nikola Tesla’s Self-Education, with References to His Schooling, translation from Serbian Angelina Čanković Popović, editor Zoran Koludžija, for the Publisher Korana Borović, published by Prometej, Novi Sad, 2023.

Као што у Предговору Добросављевић указује, на контекстуално разматрање знања Николе Тесле, његове мисли, његовог стваралаштва и образовања, подстакло ју је то што је у текстовима његових предавања, говора, радова и чланака, препознала драгоцена сведочанства о Проналазачевом темељном знању из историје филозофије, свих наука и дисциплина и раста целокупног знања човечанства, као и погледа, али и литерарног стваралаштва и уметности до његовог времена и у његовом времену, а што се није изучавало у оквиру предмета које је током школовања похађао. У његовим текстовима читамо јасне назнаке које указују на то да је подробно изучавао и историју многих народа и како религиозни мислиоци свих великих религија тумаче стварност. Ауторка је уочила да су највероватније открића Николе Тесле, његови генијални искораци и способност визуелизације одвратили пажњу истраживача од његовог односа према знању, научним принципима, научној методологији иако се Никола Тесла у својим текстовима тога дотиче. Школовању Николе Тесле многи биографи су пружили свој истраживачки допринос. Добросављевић им се придружује при чему, додатно, улази у сагледавања значаја техничких школа и политехника у том времену бурног и брзог развоја технологија и тврдих наука. Она је учинила још нешто што други нису: упустила се у веома комплексан подухват дефинисања самообразовања Николе Тесле.

Никола Тесла није оставио наратив о универзуму свог образовања, сазнајних трагања и интересовања, али јесте понеке осврте у својој аутобиографији и многе згуснуте назнаке које је сабијено и у синтези у својим текстовима користио да изрази обухват и / или поенте својих излагања, тумачења и погледа. И управо су ти осврти и назнаке, некада синтагме, тек делови реченица, иако расути попут ретких репрезентација, били драгоцени детаљи за рестаурацију слике ширине Теслиног знања и како и када га је стицао. Тако књига, на махове узбудљиво, готово „детективски“ открива енормну научну, филозофску и културолошку литературу коју је Никола Тесла систематскзи, без остатка темељно проучавао а која је у потпуности била изван предмета студија на политехникама, као и додатну литературу из предмета које је имао. Дознајемо да је то чинио до краја живота и при томе користио књиге из библиотеке и многе куповао за личну. Сазнајемо да је Никола Тесла не само тежио да о свему све зна, него и да је о свему размишљао из угла широких увида и многих спознаја истовремено. Био је истински полихистор и ученост је у његовој харизматичности учествовала подједнако као и његова генијалност, бриљантност, духовност и духовитост. Поштовање највиших научних образовних и стручних институција и инжењерских асоцијација Никола Тесла је задобио, уз генијалне искораке у открићима и изумима, управо својим предавањима, правим научним беседама. За њих се студиозно припремао и чак их је пре излагања написао. Тако и имамо сачувану његову изворну мисао.

Истраживање у овој књизи утврђује и објашњава мноштво нових или до сада недовољно познатих чињеница, битних за сагледавање и разумевање корелација и међуделовања знања Николе Тесле, његове мисли, стваралаштва и образовања и Проналазачевог односа према знању, посебно научном образовању. Између осталог указује се да су Теслине непрекидне целоживотне и, њему најважније сазнајне преокупације математика, тврде науке и поимање света, а у оквиру овог последњег и јединство науке и религије, као и питање сопства. Сво Теслино неомеђено интересовање било је од значаја за његову мисао и његово стваралаштво. Математика му је била међу најдражим мисаоним преокупацијама и то до последњег часа. То и Теслин однос према научном образовању (израз до којег је Никола Тесла веома држао) и знању уопште, до сада су остајали у сенци његове изванредне интуиције.

Уз веома темељну фактографију, Добросављевић своја разматрања излаже кроз следећа поглавља: О реалкама, политехникама и универзитетима и о истраживањима Теслиног школовања; Реални предмети, политехнике и универзитети; Осврт на Теслину интуицију и најзначајније његове доприносе у области електроенергетике, бежичног преноса и машинства; Знање, научни принципи – принципи у физици, математика, метод и менталне разраде; Прота Милутин Тесла; Метод; Математика; Професори и још реч-две о математици; Предавања, радови, чланци; Шта о Теслином познавању филозофије, историје наука и филозофије наука сазнајемо из његових научно-стручних предавања?; Радови и чланци; Закључак о томе шта о самообразовању и мисли Николе Тесле сазнајемо из текстова његових предавања, радова и чланака; У сусрет Сажетку: Шта још о самообразовању и научним и другим интересовањима и мисли Николе Тесле казују трагови о ономе што је читао у библиотекама и књиге које је имао у својој?

Тако су у овој књизи свет образовања Николе Тесле, његова сазнајна трагања и интересовања пут до ширих и дубљих увида у његову мисао и стваралаштво. Књига је опремљена исцрпним референцама, литературом, регистром појмова и именским регистром. Читаоцу такође пружа скенове оригиналних докумената у вези са истраживањем које ауторка захваљује Музеју Николе Тесле, Архиву Техничког универзитета у Грацу, Матици Српској у Новом Саду и теслологу Леланду Андерсону. На крају књиге је дата и белешка о ауторки са списком њених одабраних радова.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

18.06.

2024.

B.D.Stošić [нерегистровани] у 09:32

Baština

Našoj porodici je velika čast što u kućnoj biblioteci imamo ovu knjigu, uz potpis autorke. Ova naučna studija, pisana popularnim jezikom, je baština koju bi trebalo da ima svako ko drži do kulture i obrazovanja.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси