Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  „У раљама бесмисла“, нова књига Владимира Првуловића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

06. 06. 2023.

Аутор: А.Момчиловић Извор: УНС

„У раљама бесмисла“, нова књига Владимира Првуловића

Професор у пензији и члан Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Првуловић објавио је књигу у којој је сабрао стотину колумни под насловом „У раљама бесмисла“, које је од 2016. године писао за Политику.

Аутор, на занимљив, аргументован и ироничан начин износи свој став о актуелним дешавањима, како би читаоци боље разумели, како наводи Првуловић „замршени“ свет.

„Била ми је част и привилегија да, у новом статусу, објављујем колумне у којима сам се трудио да дубински анализирам унутрашњу и спољну политику, економске и политичке односе, неправилности у политичкој, правосудној и културној пракси и свакодневници“, речи су аутора књиге.

Како је написао у књизи, у колумнама је посебно анализирао наше опредељење за чланство у ЕУ и неопходно спречавање нелегалног отцепљења Косова и Метохије.

„Требало је решити значајна техничка питања: из архиве „Погледа“ и моје личне, обезбедити 100 текстова мојих колумни од 2016. године до данас, објашњава Првуловић.

Додао је да је разврставање, груписање колумни, тематски или по значају, као и анализу одабраних препустио „новинарском инстикту“ уредника књиге Миломира Краговића.

„Већ прва колумна „Зашто паметни ћуте“ је била јако деликатна, али и инструктивна. Било је многобројних реаговања у оквиру одељка за коментаре у „Погледима“, али и од познатих личности и колага у директном обраћању. Углавном позитивних реакција, што ме је охрабрило да се хватам у коштац са осетљивим темама“, каже Првуловић.

Деведесета колумна „Вреди ли писати и објављивати књиге“ изазвала је буру реаговања, због чињеница које је аутор изнео.

„Мој закључак је био – ипак вреди, упркос свим недаћама око финансирања, слабе заинтересованости публике, превласти лаких штива са новинских киоска и губљења навике за читање код млађих генерација наоружаних најмодернијим свезнајућим телефонима“, рекао је аутор.

Сликар Милан Милетић, направио је корице за ову књигу, а илустрације на њима радио је Драган Јовановић Тос.Уредник  књиге је Зоран Колунџија, издавач је „Прометеј“ из Новог Сада.

Владимир Првуловић је рођен 28. октобра 1949. године у Куршумлији. Основну и средњу школу завршио је у Нишу. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду (ФПН) 1972. а магистрирао на истом, 1977. године.

На ФПН – у  Првуловић је одбранио докторску дисертацију о људским правима и слободама у социјализму 1981. године.

Од првог јануара 1973. године до првог јуна 1974. године радио је као стручни сарадник у Секретаријату за информације у Скупштини СФРЈ.

Био је асистент – приправик, асистент и доцент на предмету Савремени политички системи на ФПН – у.

Као самостални саветник у Дирекцији за међународне организације у Савезном министарству иностраних послова радио је од 1986. године.

Од 15. маја 1989. године до 9. новембра 1993. године радио је као саветник за штампу и културу у Амбасади СФРЈ у Паризу, а обављао је и функцију вршиоца дужности директора Југословенског културног центра у Паризу.

По повратку у земљу радио је као саветник у Дирекцији за међународне организације Министарства иностраних послова СРЈ.

Првуловић је од 2001. године редован професор на предметима Економска Дипломатија и Корпоративни политички системи на Геоекономском факултету и Факултету за културу и медије.

Члан је  Научног друштва економиста Србије и  Удружења књижевника Србије. Носилац је златне значке Културно – просветне заједнице Србије.

„Читаоцима будућег издања желим да склопе мозаик догађаја који су обележили наше животе у последњих шест година, мада се неке колумне односе на вечна и за српску нацију значајна историјска, економска и политичка питања“, завршава Првуловић своје обраћање читаоцима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси