Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Објављена књига Иване Вановац „Књижевни џем сешн“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

17. 11. 2021.

Аутор: Тамара Радојковић Извор: УНС

Објављена књига Иване Вановац „Књижевни џем сешн“

Новинарка Радија Косовска Митровица Ивана Вановац објавила је књигу „Књижевни џем сешн“. Вановац се више од 15 година бави радијским новинарством, а „Књижевни џем сешн“ представља збирку есеја о уметности насталих на основу њених радијских извештаја објављених у последњој деценији.

Читалац ће, како је Вановац рекла за Удружење новинара Србије (УНС), добити преглед културно-уметничке сцене на Косову и Метохији и шире за последњу деценију. Ова књига, како наводи ауторка, даје одговоре на питања каква је културно-уметничка сцена на КиМ, да ли је била живахна или је трпела због актуелних политичких питања.

Александар Дунђерин, један од рецензената, написао је да есеји Иване Вановац доказују како и Косовска Митровица има озбиљну медијску кућу, која на темељан и квалитетан начин прати сва релевантна културно-уметничка дешавања у ширем региону и да у њој раде новинари који свом основном послу, информисању јавности, дају додатно значење и вредност. Ауторка за УНС каже да је имала прилику да упозна уметнике из света који су желели да представе свој рад на Косову.

„Појавили су се људи, ствараоци из разних крајева, не само са Косова и Метохије или Србије, већ из целог света, који су долазили да би представили своју уметност. Књига је настала зато што нисам желела да заборавим све што сам од тих људи научила, а онда ми је намера била да све то дивно знање стигне и до осталих људи, који су евентуално заинтересовани за живот на Косову“, испричала је Вановац.

Већина есеја објављених у књизи читана је у програмима радија, а затим објављивана на радијском порталу. Пошто је произашла из новинарског рада, наводи Вановац, књига износи проблеме који могу да покрену на одређену врсту делања.

Говорећи о књизи, ауторка се осврнула и на новинарску професију. Описала је новинарство као тежак и недовољно плаћен посао, али је исказала задовољство медијском сценом која тренутно постоји у Косовској Митровици.

„Ми непрестано осећамо одговорност јер постоји прст који је упрт у нас, али рекла бих да у Косовској Митровици медији функционишу добро, има их доста и постоји конкуренција, што је увек позитивно“, рекла је Вановац.

Додала је да бављење новинарством на Косову има посебну димензију, која не може да се схвати ни у једном другом делу Србије.

„Основни задатак новинара је да саопшти истину, без размишљања, а ми на Косову морамо бар два или три пута да размислимо пре него што то урадимо. Често није најбезбедније бавити се овим послом на овом подручју“, казала је Ивана.

Међутим и поред свих потешкоћа које носи новинарски посао, ауторка књиге прича да је најважније да желите да радите посао поштено и да сте у томе добри.

„Леп је осећај када на крају имате доказ да нешто што сте радили превазилази оквире дневног извештавања и има потенцијал да завши у књизи“, рекла је Вановац.

Ивана Вановац је рођена 1982. године у Косовској Митровици. Члан је Удружења новинара Србије, новинарка и писац.

Издавач: Књижевно друштво Косова и Метохије (уз подршку Приватног културног центра „Акваријус“)

Број страна: 154

Писмо: латиница

Повез: меки

ISBN 978-86-84995-76-8

COBISS.SR-ID 43433993

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси