Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Жељко Марковић - "Чекајући воз из Винковаца"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

30. 08. 2021.

Аутор: УНС Извор: УНС

Жељко Марковић - "Чекајући воз из Винковаца"

Новосадски новинар, књижевник, публициста и члан УНС-а Жељко Марковић објавио је књигу репортажа "Чекајући воз из Винковаца"

"У средишту ових прича је сремски човек и његова унутрашња драма у историјском времену, чији сам био медијум, савременик и сведок. Рубрика је потрајала десет година, али Срем је одувек, па и сада, средиште моје идеје и чврстог уверења да се на том микропростору могу остварити универзални увиди у човека и његову мистерију. У човека који је у овим причама сремски, колико и светски", изјавио Марковић за УНС, поводом изласка његове 22 књиге, од којих већина припадају његовој репортерској колекцији КОНТИНЕНТ СРЕМ.

Репортаже објављене у књизи настајале су у периоду када је на страницама недељног издања новосадског Дневника објављивао репортерски серијал Употреба живота (2004–2013).

 Уредник издања и писац предговора Весна Башић истиче да је Марковић доказао да није живот "тамо далеко", већ овде и сад, као и да је сваки човек један свет за себе, који заслужује и има своју причу. "Марковићеве приче су као богате крошње дрвећа, узавреле као кошнице, густе као живот у трави. Пресипају се од обиља, једва стају у реченично корито од различите семантичке модалности. А то је и речитост језика и посматрачки дар за целину и детаљ", пише Башићева у предговору.

Књига је обогаћена фотографијама новосадског фото-репортера Слободана Шушњевића, који је најчешће путовао са Марковићем по Срему, као и фотографијама самог аутора насталим након што је поново посетио протагонисте и локације својих прича. Тако се може говорити и о јединственој колекцији визуелне архивске грађе.

Жељко Марковић добитник је награде УНС-а "Лаза Костић" за репортажу 2010. године и Специјалне награде "Жика М. Јовановић" за публицистику 2014. године. Добитник је и награде "Дејан Медаковић" за репортерски роман "Писмо".

Издавач: Архив Војводине

Број страна: 407

Писмо: ћирилица

ИСБН: 978-86-81930-17-5

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси